Попіл з каміну взимку варто зберегти для городу — поради

Найбільш цінним натуральним добривом є попіл з твердих порід деревини — дуб, бук, береза, граб. З плодових — попіл з абрикоса, вишні, черешні, яблуні, груші. Отримати його можна після спалювання дров взимку, після використання мангалу, в сауні. найбільш оптимальний час для заготівлі — зимовий період, період опалення оселі, пише Zemliak.com.

Весною попіл добре вносити в ґрунт  при підготовці грядок під посадку овочів — приблизно 2-3 склянки на квадратний метр. 

Визначено основні рослини, яким необхідно додавання попелу: 

  • Полуниця. В період відростання молодих листків полуницю бажано посипати попелом. Це стосується як самого листя рослини, так і землі навколо кущиків. Крім безпосереднього підживлення, така операція буде дуже неприємною для довгоносиків, які навесні вибираються із-під землі. Їм неприємно гризти листя, посипане попелом.
  • Картопля. При посадці обвалювання бульб в попелі захистить їх від грибних захворювань і сприятиме нарощуванню потужної кореневої системи на старті зростання.
  • Капуста. Абсолютно вся родина капустяних (редиска, салатна гірчиця, редька, капуста білокачанна, пекінська, броколі і Ко) буде вдячна за періодичне посипання попелом вранці по росі (щоб він прилип). Ця процедура сильно псує апетит як хрестоцвітним блішкам, так і слимакам. При цьому і дещо перебиває сильний запах, що виділяють рослини, який приваблює метеликів-капустянок.
  • Газон. Якщо газон посипати попелом рано навесні, він буде виглядати яскравішим і буде краще рости.
  • Розсада овочів і квітів. При висадці будь-якої розсади попіл можна додавати в лунку, перемішуючи з ґрунтом, приблизно по пів жмені на рослину.

Також гордники відзначають користь попелу для компосту — при пересипанні шарів органіки попелом, збагатиться корисними макро- і мікроелементами, та й кількість патогенних мікроорганізмів зменшиться.

Важливо, попіл не потрібно змішувати з іншими мінеральними добривами. Попіл і азот нейтралізують корисні властивості один одного, а попіл в суміші з фосфатами може навіть знищити рослину.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.