У Вірменії з'явилось перше смартсело

Перше село Вірменії в якому благодійний фонд побудував смартцентр і забезпечив надшвидкісним інтернетом, якого немає у багатьох селах Вірменії, стало село Дебед.

Повідомляє про це Hromadske.

Завдяки змінам не тільки місцеві жителі перестали виїжджати з села на заробітки, а й з'явилося поповнення. Сюди стали приїжджати працювати жителі сусідніх сіл і навіть міст. 

«Це одна з умов для розвитку села. Такий підхід сприяє міграції з міст в село. Люди, які працюють віддалено, IT-фахівці можуть спокійно оселитися на необхідний їм час в Дебеді і працювати тут, витрачати тут свої гроші», — говорить менеджер з комунікацій фонду «Діти Вірменії» Давид Манукян.

Потім відбулася інша зміна: будівлю сільської адміністрації відремонтували за європейськими стандартами на кшталт open space.

«Це нововведення змінило поведінку вірменських чиновників, які звикли сидіти в кабінетах за зачиненими дверима. Жителі села на власні очі бачать весь процес їхньої роботи, чекаючи прийому в цивільному, затишно облаштованому місці», — говорить Давид Манукян.

У Дебеді почали проект з поліпшення роботи громадського транспорту. Скоро село буде обслуговувати парк нових автобусів, який прийде на зміну єдиному пазику. Будується смарт зупинка автобусів з електронними картами і графіком маршрутів. Жителі села зможуть користуватися мобільним додатком, який дозволить оптимізувати їм час очікування.

«Днями було відкриття місцевої бібліотеки «Градарак», яка змінила вкорінене з радянських часів уявлення дебедців про бібліотеку. На полицях з'явився світлий, затишний, технічно оснащений простір з популярною літературою, комп'ютерним обладнанням і якісним інтернетом»,  — йдеться у повідомленні. 

Бібліотека стала багатофункціональною структурою. Її приміщення використовуватимуть і для проведення інтелектуальних конкурсів, обговорень, кінопереглядів.

Програми, які запускаються в Дебеді, не тільки дали надію дебедцям, а й залучили сюди жителів сусідніх поселень.

«Традиційні трудові мігранти, залишилися працювати у себе — тут тепер постійно йдуть різні будівельні роботи і не тільки.  До того ж Дебедом зацікавилися багато донорів. Думаю, наша розкішна природа надихає інвесторів»,  — каже мешканка села Ануш Саргсян.

Село Дебед  розташоване в Лорійській області, на околиці Гугаркського лісу, в одній з найпривабливіших зелених зон країни. Його навіть називають першим смартселом Вірменії. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.