Жителька Івано-Франківська почала виготовляти текстильну шкіру з міцелію

Ідею вперше в Україні переробляти міцелій на промислову шкіру запропонувала виробниця шкіри для легкої происловості Марта Кондрин з Івано-Франківська. Марта стала переможницею грантової програми «Talents for Ukraine» від KSE Foundation та отримала 5 000 доларів на розвиток.

Про це розповідає Київська школа економіки.

«Шкіра з міцелію (коріння грибів) є повністю екологічною альтернативою не тільки шкідливому виробництву натуральної шкіри, але й синтетичним замінникам», — каже авторка ідеї.

За словами Марти, найважливіша частина виробництва полягає у створенні необхідних умов для росту грибниці, до того ж не всі гриби підходять: найчастіше ми використовуємо вид гриба Рейші (Трутовик лакований), і гриби, що ростуть на деревах та скелях. Саме тому цикл достатньо довгий — щоб отримати шматок такого матеріалу, може знадобитись один місяць. Для виготовлення не треба багато води та хімічні шкідливі речовини, які потрібні для виробництва звичайної шкіри. Натомість вони вирощують міцелій на різних відходах — це тирса, кавова гуща, солома.

Мікошкіра це екологічний біоматеріал з дуже великим можливостями потенційного застосування. Це не лише пряма альтернатива натуральній шкірі для виробництва одягу, сумок чи взуття, але і вази, горщики, матеріал для пакування, навіть цегла – характеристики матеріалу можна буде змінювати залежно від технології виробництва.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.