Родина з Тернопільщини вирощує 80 сортів помідорів

Подружжя із Великої Березовиці, що на Тернопільщині, вирощують 80 сортів помідорів. Помідорна грядка займає 24 сотки землі, та має розмаїття кольорів і форм плодів.

Про це повідомляє видання Новини Тернопільщини.

Вісім років тому Олена Петляр та Ігор Чаплінський посадили одинадцять сортів помідорів, а цьогоріч мають їх уже вісімдесят! 

Цього сезону колекціонери вперше зробили виставку своїх помідорів на центральному ринку біля власної ятки, але продають не їх, а їхнє насіння.

«Ми торгуємо насінням із 1994 року. Із 2000-х я почала їздити в москву на ВДНГ і налагодила співпрацю з величезними російськими станціями, що продукували і продавали насіння. Вони мали набагато ширший асортимент, ніж в Україні — і я почала возити товар звідти. До 2014 року наша точка так і називалася — «російське насіння». Та коли почалася війна, я перестала їздити в росію», — каже Олена Петляр.

Олена з Ігорем вирішили, що українці варті мати багато різного насіння. На помідорах зупинилися не випадково.

«Я сама з Кіровоградщини, моя мама їх вирощувала. Дуже цікавий був сорт Шедевр Рудаса, міг зберігатися довго. Бувало, що й на восьме березня я подавала його на стіл»,  — розповіла жінка.

Біля ятки подружжя часто зупиняються переселенці з південних областей України. Тернопільське помідорне розмаїття навертається їм на очі слізьми — згадують щедре херсонське сонце, налиті ним плоди, звичні довоєнні клопоти.

«Ми дуже боляче, як і всі українці, реагуємо на події, що відбуваються нині в Україні. Бачимо спалені, сплюндровані херсонські поля… Не дивно, що тамтешні люди зупиняються біля наших помідорів, бо це — їхнє. Ми дякуємо ЗСУ за можливість займатися тут улюбленою справою і кажемо всім переселенцям із південних областей: дивіться, обирайте і приходьте до нас перед тим, як будете повертатися додому. Ми безкоштовно поділимося з вами насінням», — додала господиня.

Відмовившись від російського насіння, подружжя намагалося дібрати молдавські сорти, але в наших умовах, де фітофтора на кожному городі, вони погано приживалися. Довелося розширювати географію. З тих сортів, які не відповідають заявленим у рекламі характеристикам, не стійкі до фітофтори і не урожайні, колекціонери насіння не збирають.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.