Вчитель з Коломиї вирощує їстівних равликів

Равликова ферма Franko Snail розташована у селі Підгайчики, за 13 км від Коломиї.  Викладач англійської мови Любомир Нагірний заснував її у 2017 році, за п’ять років стадо розрослося. 

Про це пише Репортер.

Відвідувачам пропонують дегустації та знімки біля фотозони — великого равлика. Для дітей розваг ще більше: кукурудзяний лабіринт, гойдалки, пісочниця із зернами кукурудзи, поле для мініфутболу. Ще одна розвага — равликові перегони.

«Цей рік відрізняється від попередніх. Я не беруся прогнозувати, скільки ми зможемо виростити. Найкращий результат був минулого року: ми зібрали 7,5 тонн равликів. Раніше вирощували їх на 60 сотих землі, тепер — лише на 30. Обсяги зменшилися ще з початком пандемії, бо наш продукт — ресторанний, а пандемія вплинула на цю сферу як в Україні, так і за кордоном»,  — розповідає Любомир Нагірний.

На равликовій фермі  проводять групові й сімейні гастротури, які можна замовити на сайті або за телефоном: 099 17 33 574. 

За словами Любомира Нагірного, 90% равликів, які вирощують в Україні, їдуть за кордон. Franko Snail продає свій товар у Литву, а звідти прикарпатські равлики їдуть на іспанські столи.

Майже весь корм для молюсків вирощують одразу на фермі. Кукурудзу, яку тут і збирають, перемелюють на млині, теж розташованому на фермі.

«Перед настанням холодів ми усіх равликів збираємо на полі. На зиму вони впадають у сплячку, тож на Franko Snail їм намагаються відтворити умови, близькі до природних», — додає фермер.

Навесні равликів переміщують в інкубаційне приміщення. Там вони два місяці відгодовуються і спарюються. Один равлик відкладає 80-120 ікринок, вилуплюються майже всі. Працівники ферми збирають ікру, кладуть в інкубатор. На початку травня маленьких равликів виселяють на поле.

З равликів готують різні делікатеси. Головне — класичне французьке ескарго. Це відварені равлики, нафаршировані соусом. Також є мариноване філе равликів, сушені равлики, рецепт яких придумав Любомир Нагірний. Це все можна також купити з собою або замовити на сайті.

На фермі Franko Snail вирощують саме середземноморських равликів. Звичайних виноградних, які водяться у нас, теж можна їсти, але перед цим їм треба видаляти кишечник. А от середземноморських їдять цілими.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.