Уряд відмовиться від поняття депресивна територія

У середу 9 червня 2021 року на засіданні Уряд підтримав проєкт Закону «Про особливості стимулювання регіонального розвитку». Цей документ запроваджуватиме нові підходи, щоб подолати диспропорцію у розвитку регіонів України.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook Іван Лукеря, заступник міністра у Міністерстві розвитку громад та територій України (Мінрегіон).

«Законодавство в цій сфері вкрай потребує оновлення, бо попередній закон, що був ухвалений у 2005 році, так і не став дієвим. З того часу не було прийнято жодної програми для уникнення депресивності регіонів. Наступний етап — парламент», — зазначив Іван Лукеря.

Експерт у реформі децентралізації  наголосив, що в новому законопроєкті запропонують іншу термінологію для визначення типів територій, які потребують особливої уваги з боку держави. І нарешті Україна «відійде» від терміну «депресивна територія».

Натомість проєкт закону пропонує послуговуватися новим поняттям — території з обмеженими можливостями для розвитку.

Ці територію будуть об’єднані у кілька функціональних типів:

  • територія, що підлягає економічній реструктуризації (переважно громади, економіка яких основана на одній виробничої функції, яка занепадає)
  • прикордонна територія у несприятливих умовах (громади, розташовані біля кордону з державами, відносини з якими передбачають додатковий рівень безпеки державного кордону)
  • сільська територія у несприятливих умовах (громади, де живе небагато людей на значній віддаленості від міст)
  • територія з обмеженнями розвитку (гірські та природоохоронні території).

«Водночас пропонуємо сфокусуватись на регіональних полюсах економічного зростання. Розвиваючись, ці території — здебільшого міста зі зростаючою економікою, будуть «тягнути» за собою суміжні території та регіон в цілому», — додав Іван Лукеря.

За його словами, щоб стимулювати розвиток територій, що потребують особливої уваги з боку держави, Кабмін та місцева влада зможуть укладати угоди щодо регіонального розвитку. Окрім того, різні регіони можуть домовлятись про реалізацію спільних проєктів, укладаючи договори міжрегіонального співробітництва. 

Також розроблятимуться програми розвитку територій з обмеженими можливостями та регіональних полюсів економічного зростання.

Законопроєкт визначає й низку заходів державного та регіонального стимулювання розвитку територій з обмеженими можливостями для розвитку, зокрема цільове спрямування державних інвестицій у розвиток інфраструктури та підтримку підприємництва. Акцент робитиметься на інтегрованих проєктах розвитку, які комплексно можуть вирішити одразу кілька проблем у декількох громадах, або декількох регіонах одночасно.

Втілення оновленої регіональної політики, що визначена у Державній стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, неможливо без прийняття першочергових законів: «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики», «Про особливості стимулювання регіонального розвитку» та щодо внесення змін до Бюджетного кодексу, який підвищить ефективність використання коштів ДФРР. 

«Працюємо над тим, щоб усі ці документи були ухвалені парламентом ще до кінця цього бюджетного року», — зробив підсумок Іван Лукеря.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.