В Україні очікується ріст ціни на м'ясо птиці — експерт

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7 %.

Про це розповіла провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Наталія Копитець.

Нині на ринку м’яса птиці склалася парадоксальна ситуація: при зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на м’ясо птиці зростають.

«Оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 року становила 48,00‑74,50 грн/кг. За рік — з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року — середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29 % та становила 58,81 грн/кг»,  — повідомила Наталія Копитець.

За останніми даними Державної служби статистики України, у липні 2021 року найбільших змін зазнали споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) та філе куряче. Вартість тушки курячої збільшилась проти липня 2020 року більш ніж на третину (+34,59 %) і склали 69,34 грн/кг, а філе куряче подорожчало на 29,30 % — до 109,70 грн/кг.

«Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5 % поголів’я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів», — наголосила експерт Наталія Копитець.

Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.