На Сумщині родина в умовах війни вирощує виноград

Подружжя Олександр та Ірина Накалєй — жителі прикордонної громади на Сумщині. Попри небезпечне розташування вирощують 55 різних сортів винограду. Є рожевий, синій, зелений, маленький і довгий виноград.

Виноградарством подружжя займається вже 15 років. Однак цього року не можуть похвалитися врожаєм — весняні приморозки пошкодили грони, передає Суспільне.

«Спершу ми взяли два кущі, як то кажуть – на пробу. Місцевий виноградар нам пояснив, що потрібно за ними доглядати, пасинкувати. І у нас вийшло.І доволі не непогано», — розповів Олександр.

Також Олександр ділиться, з двох лоз дійшли спершу до 10, потім висадили 20. На третій рік уже вони плодоносять. На лозі може бути до шести грон, втім може бути і більше. Але це не дуже добре, щоб не перенавантажувати лозу.

Під виноградом на сьогодні мають приблизно 10 соток, на яких росте 106 кущів. Впродовж усього часу якісь сорти саджали, якісь виводили.

Цьогорічні весняні приморозки пошкодили грони — їх не накривали тентами. Оскільки площа велика, тенти зелені, а тому можна накликати біду. Господарі хвилювалися, що подумають, що у них там якась техніка. А тому не накрили і врожай вимерз

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.