Житель прикордонного села продає мед майже задарма

Житель села Газопровідне Чернігівської області Валерій Гоман, за 8 км від кордону з Росією, продовжує тримати свою пасіку. Цьогоріч мед продає дешевше, ніж зазвичай, але закупівельники не поспішають сюди їхати — бояться обстрілів.

Детальніше про медову справу на прикордонні розповідає Суспільне.

Валерій Гоман тримає близько 45 бджолосімей. Медоносних культур через військові дії на прикордонні аграрії сіють менше.

«Минулоріч було близько 60 гривень за кілограм. У позаминулому році (2022-у) — я здавав, то приїздили хлопці прямо додому, ціна була 63 гривні за кілограм. А зараз — 40 гривень і ніхто сюди їхати не хоче», — говорить пасічник.

Один з основних пізніх медоносів, соняшник, після початку повномасштабного вторгнення на прикордонні не сіють, каже Валерій. Але місцеві фермери досі сіють гречку і це виручає його пасіку.

«Зараз гречка відцвіла, був би сонях — був би медонос із соняха. А якщо немає, то вони їдять те, що в них є, що вони принесли. Кілограмів п'ять уже пішло в мінус — уже з’їли», — пояснює чоловік.

Попри те, що врожай меду менший, закупівельна ціна на нього впала приблизно на третину, порівняно з двома попередніми роками. Та чоловік продовжує займатись пасікою і виїджати з села не планує.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.