На Херсонщині фермер з кавунів варить мед та олію

Фермер з Херсонщини вдало поєднав роботу з хобі. Так, Іван Яланський своє господарство з вирощування баштанних заснував одразу після проголошення незалежності України.  

Вирощує їх і на продаж, і на насіння, варить кавуновий мед-бекмес та робить олію.

Пше про це Суспільне.

За 30 років у баштанництві, говорить Іван Яланський, виростив десь 300 тис. т кавуна. Перепробував більше 40 різних сортів. 

Агроном за фахом Іван зранку на полі. Навколо — кавуни. І так 30 років. 

Після закінчення інституту він пішов працювати на дослідну станцію баштанництва, займався наукою. Згодом заснував фермерське господарство у Скадовському районі (раніше  Голопристанському), яке стало ровесником незалежної України.

«З’явилась нова незалежна країна і в цей рік з’явилось наше фермерське господарство через місяць, як вийшов закон про особисте селянське фермерське господарство. За номером 2 було розпорядження, що нам виділяють земельну ділянку. Тут може гарно рости лише кавун», — говорить фермер. 

Його рекорд — кавун на 47 кг довжиною 73 см. Свій перший урожай баштанних фермер пам’ятає і зараз.


«Кавуни, можна сказати, такі самі були - смугасті, гарні, великі. Сорти трохи інші були, але від цього суть не змінюється. Смакові якості завжди високі, сахаристість висока. Херсонський кавун є херсонський кавун»,  — каже Іван Яланський. 

Чоловік каже, залюбки експериментує. На його полях були квадратні кавуни, з жовтою та навіть зеленою м’якоттю. А ось ці гіганти — один з найбільших у світі за вагою сорт. 

«Сорт Кароліна Грос, це — не гібрид. Привезений він з Америки нашою знайомою, зі штату Вірджинія, з ботанічного саду, де займаються його вирощуванням на насіння. Вона привезла 200 насінин. Культивуємо цей кавун, щоб побачити його розміри. Максимальний поки що розмір у цього сорту був у фермера з Техасу», — каже фермер.

У родині Яланських до вирощування кавунів долучились і зяті, тож нині бізнес мають родинний. Кавуни для них не лише заробіток, а й найсмачніші ласощі.

«Ми їмо дуже багато кавунів. Їмо усі — діти, онуки та я можу сказати, що кавуни їдять наші тварини менші. Собаки всі — і тут, і вдома, їдять котики. Вони без кавунів трошки навіть сумують. Коли з’являються кавуни, у всіх підіймається настрій», — говорить Іван Яланський.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.