Картопля обігнала минулорічні показники цін

Оптові ціни на картоплю в Україні наразі рекордно високі, навіть якщо оцінювати їх у доларах США. За рік оптова ціна на картоплю зросла у 2,2 раза або на 117%.

Про це інформують аналітики East-fruit.

«Ніколи раніше до кінця першої декади лютого оптові ціни на картоплю в Україні не були на рівні $0,35 долара США за кг», — кажуть експерти.  

Фахівці вважають, що певний прогрес у підвищенні якості картоплі відзначався, проте головна причина зростання цін на цей продукт полягає у зміні співвідношення попиту та пропозиції.

«До врожаю 2023 року багато хто відмовився від картоплі через збитковість бізнесу. Причому деякі виробники, відмовившись від картоплі, почали вирощувати цибулю, перспективи ціноутворення на яку цілком можуть повторити історію з картоплею»,  — додають експерти.

Раніше Zemliak.com повідомляв, екс-президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Микола Пономаренко припускає, що вже у 2024 році внаслідок війни, складних погодних умов та ситуації на ринку ціна картоплі може зрости до європейського рівня — 35 грн/кг. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.