Закладам освіти надали рекомендації щодо популяризації української мови

В Україні розробили рекомендації щодо неухильного виконання мовного законодавства в закладах загальної середньої освіти.

Рекомендації підготовлені за результатами круглого столу «Ціннісна українізація в освіті: сучасність і стратегії в майбутньому», передає портал Освіта.

«Зокрема, мовний омбудсмен рекомендує засновникам шкіл забезпечити розширення мережі курсів із вивчення української мови, розробку та видання якісних українськомовних навчальних матеріалів, а також здійснювати заохочування директорів шкіл щодо збільшення кількості заходів із популяризації державної мови», — ідеться у повідомленні. 

До основних рекомендацій віднесено:

  • школи мають ініціювати розвиток інтерактивних методик викладання, що сприятимуть активній участі учнів у процесі вивчення української мови та літератури
  • школам рекомендовано створити сприятливе мовне середовище, де українська була б популярною та використовувалася як мова спілкування в позаурочних заходах
  • батькам має бути рекомендовано вдосконалювати свою українську разом із дітьми
  • школи мають ініціювати функціонування мовних курсів та розмовних клубів для батьків та залучати внутрішньо переміщених осіб до українськомовного середовища тощо.

Зазначається, інститутам післядипломної педагогічної освіти рекомендовано посилити підготовку вчителів з української мови та української літератури шляхом організації додаткових курсів, тренінгів і семінарів, створювати сучасні методики навчання і викладання тощо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.