В селі Лісове висадили 6 гектарів горіху пекан

Житель села Лісове Жмеринського району Іван Юкал вирощує один із найдорожчих горіхів світу — пекан. Вирощуванням та селекцією горіхів Іван Юкал займається майже 20 років. Фермер планує створити модель горіхового саду під ключ.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

Цьогоріч фермер закладає сад цієї нішевої культури. Понад 2 тисячі дерев висадять на площі 7 га. Чоловік кілька років збирав та селекціонував сорти, які пристосовані до наших кліматичних умов.

«На сьогодні вже заклали 6 га і через місяць, півтора ще 1.5 га. Вже було по 4 градуси морозу, то листя на грецькому вже опало в основному, а на моїх тільки пожовтіли. Набагато витриваліші по морозостійкості», — розповів фермер.

Вирощувати горіх пекан Іван Юкал вирішив, бо у ньому зібрано великий вміст жирів, які розчиняють холестерин в крові. За його словами, споживання пеканових горіхів дозволяє не хворіти людям на інфаркт й інсульт.

«Сьогодні, не битий коштує приблизно 350-450 грн, а битий від 900 до 1200 за кг. Тобто ціна в 10 разів більша за грецький. Дуже приваблива культура, на яку варто звернути серйозну увагу», — розповів фермер.

Окрім пекана, 17 га в Івана Юкала засаджено під грецьким горіхом. Його, каже, має понад 60 підвидів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.