Пенсіонери з Тернопільщини побудували равликову ферму

Подружжя Поклонських з села Ланівці, що на Тернопільщині, завдяки перемозі в конкурсі отримала грант. Відтак розпочали власний бізнес — вирощування равликів. 

Про це розповідає Експрес. 

«Вирощувати равликів почав наш старший син. Йому тоді допомагала мати (моя дружина) й дуже захопилась цією справою, але почалася пандемія. Зрештою минулого року дружина Людмила вирішила спробувати власні сили у равликовому бізнесі», — розповідає 66-річний Микола Поклонський.

Як розповіла Людмила, вирощуванням їх можна займатися навіть після роботи. 

«Раніше ми, як і більшість селян, вирощували свиней, порались на городі. Тому не вірилося, що вирощування равликів може бути прибутковим. Якимсь занадто легким усе видавалося на перший погляд», — розповідає подружжя.

Подружжя зареєструвались приватними підприємцями, розробили бізнес-план й отримали грант. Завдяки цим коштам Поклонські купили спеціальну сітку для огорожі — щоб равлики не втікали з поля. 

А також — провели автоматизовану систему поливання. Зі слів Миколи, це одне з основних завдань, адже равлики вологолюбні. Крім того, придбали щити, під якими равлики ховаються вдень, а ще — кормозмішувач і маленький млин, щоб самостійно готувати корм. 

Продають равликів Поклонські гуртовим закупівельникам, зокрема й іноземцям. Приміром, торік за кілограм молюсок першого сорту (розміром від 25 до 35 міліметрів і з міцною мушлею) пропонували від 2,5 до 3 євро, за другий сорт правили близько 1,9 євро. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.