Працівники зможуть отримати безстрокову відпустку під час війни — законопроєкт

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт 8313, яким пропонується при виникнення загрози збройної агресії відправляти працівників у безстрокову безоплатну відпустку на їхнє прохання.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

«Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 26 закону «Про відпустки» та встановити, що за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 30 календарних днів на рік», — пише видання.

Тобто в разі ухвалення змін роботодавці отримають право відправляти працівників у відпустку за власний рахунок безстроково на прохання працівників.

«На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, визначеного частиною третьою цієї статті. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін», — ідеться в тексті законопроєкту.

Як відомо на час воєнного стану роботодавці мають право призупинити трудовий договір за працівником за погодженням з відповідною військовою адміністрацією. Також у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пунктом 4 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки». В разі ж ухвалення документу в безоплатну відпустку на час війни можна буде відправляти усіх працівників.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.