Науковець повідомив, як змінились ціни на продукти за рік війни в Україні

В Україні за останній рік подорожчали всі продукти без винятку. Вартість товарів збільшилась на 31,5%.

Про це розповів Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН.

У жовтні 2022 року було зафіксовано найбільше, крім березня, зростання — на 4,2%, після чого темпи приросту знизилися до 0,5-0,7% на місяць. У березні, якщо порівнювати з лютим 2023 року, ціни на продукти харчування зросли на 2,3%.

«Найбільше на 17,3% — збільшились ціни на овочі, на другому місці — яйця (+1,8%), далі сир та м'який сир (+1%)»,  — зазначив науковець.

Також Юрій Лупенко розповів, що ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1%, а на соняшникову олію та хліб та хлібопродукти навіть зменшились. 

«У березні 2023 року продовжилося уповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування. Загалом вони зросли на 26,5% проти відповідного місяця 2022 року, тоді як у лютому проти лютого 2022 року — на 31,5%, а у січні порівняно із січнем минулого року — на 32,8%», — прокоментував експерт НААН. 

На думку експерта, основними продуктами, які стримували загальне зростання цін у лютому 2023 року, були яйця — зменшення проти січня на 1,9%, олію (-0,4%) та інші їстівні тваринні жири (-1,5%). У березні зменшення цін відбулося за цінами на соняшникову олію (-0,7%), інші їстівні тваринні жири та хліб та хлібопродукти (-0,1%).

Юрій Лупенко вважає, що з огляду на тенденції минулих років, включаючи і військовий 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, очікується уповільнення росту і навіть зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування тоді, коли фермери отримають урожай.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.