Міністерство аграрної політики планує затвердити вимоги до курячих яєць

В Україні затвердять нові вимоги до курячих яєць. Документ, зокрема, пропонує установити, що мінімальний термін придатності яєць не повинен перевищувати 28 днів від дати знесення яєць. Якщо ж вказаний лише період знесення, а не точна дата, то від першого дня зазначеного періоду.

Про це йдеться в проєкті наказу міністерства.

Вимоги планують затвердити і щодо сортування яєць за їх якістю та за вагою і штампування яєць. 

«Також унормують маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу», — ідеться в додатку «Вимоги до курячих яєць».

Серед іншого, сортування яєць за якістю та вагою пропонують здійснювати виключно на потужностях з пакування яєць впродовж 10 днів після знесення. Якщо ж йдеться про яйця із зазначенням «екстра» або «екстра свіжі» — впродовж 4 днів після знесення.

Зазначається, яйця, які належатимуть до класу «А», мають бути чистими, без сторонніх запахів, з неушкодженою шкаралупою, з малорухливим жовтком без чітких контурів. Такі яйця не можна буде мити або в інший спосіб очищувати до або після їх сортування.

Водночас, сортування яєць класу «А» за вагою палнують зробити не обов’язковим для яєць, що постачаються на харчові та/або нехарчові потужності. Сортування ж яєць класу «В» за вагою взагалі не вимагається.

Читайте таткож: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.