Пільгові податки для ФОП будуть скасовані —Уряд

Кабінет Міністрів 27 січня 2023 року схвалив законопроєкт 8401 про скасування з 1 липня пільгової системи оподаткування, яка була запроваджена після повномасштабного вторгнення росії.

Документом передбачається зокрема, можливість для ФОПів-платників єдиного податку I та IІ груп не сплачувати єдиний податок.

Про схвалення законопроєкту повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Законопроєктом пропонується встановити, що окремі норми податкового законодавства діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Таким чином з II півріччя:

  • ФОПи та юридичні особи втрачають право бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу (вони мають повернутися до ставки 5% чи загальної системи оподаткування);
  • відновлюється проведення документальних перевірок
  • відновлюється перебіг окремих строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи
  • повертаються штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

Зазначається, раніше ухваленим 15 березня 2022 року законом Верховна Рада дозволила великому бізнесу перейти на спрощену систему оподаткування на час воєнного стану і сплачувати лише 2% від обороту.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.