Ціна на моркву різко пішла вгору — аналітики

За словами гравців ринку, зростанню цін сприяє помітне підвищення торговельної активності продажу моркви. 

Сьогодні українські фермери відвантажують якісну моркву по 15-20 грн/кг ($0,41-0,55/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня, повідомляють аналітики проекту EastFruit. 

«У той же час більшість господарств призупинили продаж моркви високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція на ринку дещо обмежена», — кажуть аналітики.

Зазначається, що тенденція зростання цін спостерігається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для закладення у сховища. Водночас, цю продукцію, непридатну для тривалого зберігання, господарства пропонують від 10 грн/кг ($0,27/кг).

На сьогоднішній день морква в Україні вже коштує в середньому у 2,9 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. 

Таку різницю цін галузеві експерти пов'язують із різким зниженням виробництва цих коренеплодів у країні. За словами ключових гравців ринку, причиною послужило суттєве скорочення площ під морквою, оскільки багато фермерів або істотно знизили свої плани з вирощування цих коренеплодів, або взагалі відмовилися від їх виробництва, у зв'язку з військовими діями в основних регіонах вирощування даної культури.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.