На Луганщині фермер виготовляє біопаливо

Фермер із села Коломийчиха Луганської області, керівник ФГ «Розівське» Іван Чуніхін нещодавно розпочав виготовлення біопалива — брикетів із соломи. Устаткування для цього підприємець отримав за грантом від проекту USAID «Економічна підтримка Східної України». 

Про це повідомляє проект USAID на своїй сторінці в Facebook. 

Підприємець за грантові кошти закупив прес-підбирач соломи, брикетувальну машину та подрібнювач соломи. Для роботи на устаткуванні фермер найняв 4 осіб. 

Сировину для виробництва брикетів — солому — фермер має власну, оскільки вирощує соняшник, кукурудзу та інші технічні культури. Цього року заготовив близько 100 т соломи.

«Після збирання врожаю на полі залишається солома, заїжджає трактор із прес-підбирачем, який формує з неї великі тюки. Їх ми привозимо до цеху, подаємо на подрібнювач, а потім у брикетувальну машину, яка під тиском та високою температурою формує з соломи невеликі брикети»,  — розповів фермер.

За словами Івана Чуніхіна, енергетична цінність соломи висока — 1,5 т солом'яних брикетів замінюють на 1 т вугілля. Вартість брикетів — 3 тис. грн за тонну, вугілля — від 6,5 до 9 тис. грн. 

Таке використання соломи — альтернатива її спалюванню, яке знищує верхній родючий шар ґрунту, а також є загрозою виникнення пожеж. Наразі Іван Чуніхін продає брикети місцевим жителям, також веде переговори щодо використання їх для опалення сільського клубу, бібліотеки, школи, дитячого садка.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.