В Україні здати пай в оренду можна через онлайн-аукціон

Охочі орендувати земельну ділянку повинні зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків та сплатити реєстраційний та гарантійний внески, 0,1% мінімальної заробітної плати та 30% від стартової ціни або стартового розміру річної орендної плати відповідно.

Після чого потрібно подати заяву про участь у торгах та необхідний пакет документів. Наступним кроком є ​​аукціон, де перемагає той, хто дав за лот найбільшу ціну. 

Про це розповіла Євгенія Божко, керівна партнерка Національної електронної біржі.

Приватні власники паїв можуть здавати в оренду свої ділянки як самостійно, так і в системі Prozorro. Процедура практично ідентична — потрібно зареєструватися на майданчику, підготувати пакет документів на землю, розмістити оголошення у системі. 

«Тепер орендувати землю теж можна на онлайн-аукціоні. Це робить процес прозорим та розширює пул бажаючих поборотися за об'єкт. Важливо відзначити, що орендувати землю можуть як фізичні, так і юридичні особи, а купити виключно фізособи», — каже експертка.

Як показує досвід, онлайн-аукціони — це один із найбільш ефективних, зрозумілих та прозорих способів продати будь-яке майно, особливо, якщо йдеться про державну чи комунальну власність. 

Саме на аукціоні можна сформувати коректну ринкову вартість та забезпечити найбільш зрозумілий та прозорий процес для всіх сторін угоди. Причому ця опція доступна не тільки юридичним, але й фізичним особам. Більше того, для фізосіб це реальний шанс найвигідніше продати або купити. 

Окремо Євгенія Божко зазначила про приватних та державних, виконавців, які відповідно до нових вимог, зобов'язані в рамках виконавчого провадження продавати земельні ділянки на онлайн-аукціонах Prozorro.Продажі, для цього їм також потрібно підписати договір з акредитованим майданчиком та розмістити лот у системі. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.