В Україні запустили онлайн-трансляцію із гнізда лелек

У селі Леляки науковці національного парку «Пирятинський» встановили веб-камеру прямо над гніздом лелек і запустиои стрім на YouTube-каналі «Лелека Грицько».

Тепер у прямому ефірі можна спостерігати, як чорногуз Грицько виховує дітей.

«Багато років ведемо обліки лелек білих. Одним з цікавих персонажів є чорногуз Грицько, що кілька років як оселився у Леляках. Восени, під час буревію його гніздо не витримало, впало. Однак, українці — люди не байдужі до своєї історії, до своїх символів. Ідею науковців національного природного парку «Пирятинський» щодо підготовки до зустрічі лелечої сім’ї підтримала «Леляківська сироварня». Виготовили штучну платформу. Мали встановити відеокамеру для спостереження, але почалася війна. Прилади, для спостереження, які на той момент перебували в Салтівці під Харковом працівник парку приховав у погребі. І лише після звільнення Харківщини вдалося їх дістати», — кажуть автори трансляції.

Однак попри всі перешкоди платформу встановили. 

Лелека Грицько виявився гарним батьком і за гніздовий сезон 2022 року поставив на крило 5 пташенят, найбільше в національному парку «Пирятинський». 

То уже в травні 2023 року обладнання змонтоване на гнізді. Грицько повернувся з теплих країв знову. 

«Тож давайте за ним спостерігати, замовляти продукцію «Леляківської сироварні». Запрошуємо до національного природного парку «Пирятинський». Зібраний відеоматеріал буде використаний науковцями та студентами кафедри екології та зоології Київського національного університету імені Тараса Шевченка для вивчення гніздової поведінки лелек», — зазначили автори.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.