ВПО мають отримати повну соцпідтримку від громад

Громади мають забезпечити соціальну адаптацію та подальшу інтеграцію внутрішньо переміщених осіб. 

Таку думку висловила Ірина Верещук, Віце-прем'єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

За словами посадовиці, керівництво Рівненської обласної військової адміністрації повідомило, що регіон щодня приймає внутрішніх переселенців. Зокрема, область забезпечила прихисток для дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, які були евакуйовані з найгарячіших точок Донеччини та Луганщини.

Разом з тим, в регіоні працюють над залученням донорської допомоги для облаштування нових потенційних місць компактного проживання.

«Маємо посилювати заходи з підтримки зайнятості та самозайнятості внутрішніх переселенців. Це ключова умова їхньої соціалізації та інтеграції в приймаючій громаді. Після психологічної адаптації потрібно робити акцент саме на працевлаштуванні. Це питання має вирішуватися саме на регіональному рівні. Зокрема, місцева влада має сприяти релокації бізнесу», — підкреслила Ірина Верещук.

Після забезпечення переселенців житлом важливо створити умови для їхнього працевлаштування, впевнена очільниця Мінреінтеграції. На сьогодні за сприяння служби зайнятості в області було працевлаштовано 750 осіб з числа ВПО.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.