Олександр Кубраков — старий міністр на новій посаді. Що відомо?

Від четверга 1 грудня 2022 року Олександр Кубраков був призначений ВРУ на посаду віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Олександр Кубраков донедавна очолював Мінінфраструктури. Напередодні  до Верховної Ради надійшла заява Кубракова про звільнення з посади міністра інфраструктури. Трохи раніше міністр розвитку громад та територій (раніше —  Мінрегіонбуд) Олексій Чернишов на посаду очільника «Нафтогазу», а Мінрегіон і Мінінфраструктури будуть об’єднані в одне велике міністерство.

Галузеві експерти зазначали, що найбільш вірогідний сценарій після звільнення Кубракова — це його призначення очільником оновленого великого міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Тобто Кубракову як очільнику цього реформованого міг пророкували посаду віцепремʼєра.

Що про нього відомо?

Олександр Кубраков  український політичний діяч, підприємець, експерт IT-ринку та ринку мобільного зв'язку.

Народився 20 серпня 1982 року у Першотравенську Дніпропетровської області України.

Освіта

Закінчив Київський економічний університет (спеціальність — маркетолог), короткотермінову програму у «Harvard Kennedy School».

Родина

Одружений. Виховує двох синів.

Трудова діяльність

2004-2006 – ЗАТ «Пріоком», маркетинг-менеджер;

2006-2007 – ЗАТ «Київстар», начальник відділу з моніторингу ринку;

2007-2009 – АКБ «Фінанси та Кредит», начальник управління стратегічного маркетингу;

2009-2011 – ПРАТ «Київстар», начальник відділу маркетингу фіксованого бізнесу;

2011-2015 – Київська міська державна адміністрація, радник міського голови;

2015-2016 – Міністерство Юстиції України, керівник проектного офісу міністерства;

2016-2019 – керівник сектору телекомунікацій та IT в Офісі ефективного регулювання.

Урядова кар'єра

19 листопада 2019 року призначений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2019 р. № 1046-р на посаду Голови Державного агентства автомобільних доріг України.

20 травня 2021 року Верховна Рада проголосувала за призначення глави "Укравтодору" Олександра Кубракова міністром інфраструктури. Відповідне рішення підтримали 284 народні депутати.

1 грудня 2022 року Верховна Рада звільнила Олександра Кубракова з посади Міністра інфраструктури України та призначила його віцепрем'єром з питань інфраструктури та регіонального розвитку.

Громадська діяльність

Брав участь у реалізації низки масштабних проектів: «Домашній інтернет» від Київстар, транспортної стратегії міста Києва разом зі Світовим Банком.

Спеціалізується на темі «держава в смартфоні» і впровадження 4G.

Позиція

Об’єднання Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій має на меті досягнення однієї ключової цілі – підвищення ефективності виконавчої влади в питанні управління відбудовою.

Особливо це потрібно зараз, коли команда спільно з міжнародними партнерами та громадськістю розробляється Система цифрового управління відбудовою, а також поступово наповнюється Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Ці інтегровані одна з одною системи будуть охоплювати не тільки транспортну інфраструктуру, але й те, за що раніше відповідало Міністерство розвитку громад та територій – регіональний розвиток, будівництво, розвиток житлово-комунального господарства.

Об’єднане міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури матиме краще розуміння загальної картини руйнувань та потреби відновлення, що своєю чергою дозволить значно покращити цифрове управління відбудовою. У тому числі, це надзвичайно важливо для громад, які мають розуміти, що відбувається з відновленням і знають, що їхня позиція буде врахована, а думка почута.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.