Як забезпечити комфортне життя й годівлю коровам

Голландські фермери знають сенс у годівлі молочних тварин, адже для виробництва відомих у всьому світі голландських сирів потрібне якісне та смачне молоко. До всього, вони переконані, що «годують очима» свою худобу, адже навчилися придивлятися, помічати й коригувати найменші нюанси в поведінці та всіх процесах, пов’язаних із розведенням великої рогатої худоби.

Саме цьому присвятили свою книгу «Сигнали годівлі: практичний посібник зі здорової годівлі молочних тварин» нідерландські автори Ян Гулсен та Дріс Арден.

Вони переконані:  добра годівля — це основа успішного виробництва на фермі та в господарстві. Від неї залежить не тільки фінансовий результат, але і продуктивність, здоров’я, відтворення тварин. Крім того, до 50% відмінностей в продуктивності між молочними господарствами визначаються складом раціону.

Корова: поведінкові потреби та харчова поведінка

Корова — соціальна тварина, пристосована для випасання та пережовування жуйки. Завдяки ферментативним процесам у рубці корова може перетворювати грубі корми низької поживності у високоякісні продукти харчування — молоко та м’ясо.

Адаптуючи догляд, умови годівлі та утримання до потреб корови та її травної системи, ви оптимізуєте виробництво, здоров’я і добробут — невід’ємні умови сталого розвитку господарства та отримання високих прибутків.

Соціальна поведінка та спільне поїдання корму

Корови їдять, лежать і пересуваються групами. Стрес і агресія під час годування виникають у тому випадку, якщо не всі тварини групи можуть одночасно поїдати корм. Корова, яка не має можливості їсти або відпочивати разом із іншими тваринами, буде поїдати корм швидше, а значить споживатиме меншу кількість їжі. Велика рогата худоба використовує споживання їжі для підтримання відносин і встановлення ієрархії. Це проявляється у поданих сигналах: домінантні корови ясно показують, хто тут головний, а корови з низьким рангом демонструють, що знають своє місце. Те саме відбувається біля поїлок. Така поведінка є фундаментальною для тварин.

Корм для корів

Високопродуктивна дійна корова в середньому жує від 14 до 16 годин на добу. При утриманні в приміщенні вона витрачає від 4 до 6 годин на споживання корму і від 9 до 11 годин — на пережовування жуйки. При утриманні на пасовищі майже навпаки.

На пасовищі корова наповнює рубець травою, після чого лягає у спокійному місці, відригує і пережовує жуйку. Корови все роблять разом: тварини в групі їдять і відпочивають одночасно.

А телята, розміщені не поодинці, більше їдять і краще ростуть. Вони також мають менше соціальних проблем при переході до групи з незнайомим тваринами.

Мікрофлора рубця визначає меню

Рослинні корми містять багато целюлози. Тварини не здатні її перетравлювати, а ось бактерії можуть! Жуйні мають два відділи шлунка, в яких мікроорганізми розщеплюють спожите. Цей процес називається ферментацією, передшлуночки — рубцем і сіткою, а всю сукупність мікроорганізмів називають терміном «рубцева мікрофлора».

Тривалість пережовування

Достатнє пережовування, а особливо пережовування жуйки — сигнал про те, що раціон складений правильно і містить достатньо клітковини. Пережовування підтримує здоров’я та активність рубця. Нестача клітковини в раціоні призводить до відхилень у поведінці телят (смоктання вимені, пупків, пиття сечі) і формуванню волосяних грудок у рубці. У повновікових корів виникають проблеми з рубцем, виразки, порушення травлення, збочений апетит (поїдання того, чого не варто їсти), діарея.

Коровам потрібен відпочинок і спокій

Травоїдні тварини постійно насторожі — вони спостерігають за навколишнім оточенням і швидко реагують на загрози, що виникають, дії інших тварин та незвичайні ситуації.

Корови на випасі

Знервована корова поїдає корми швидше. А це також означає, що вона з’їдає менше.

Вона залишається на ногах замість того, щоб лягти. Якщо в стаді спокій, усі корови поїдають корм невимушено і розслаблено. Спокій у стаді можна створити надаючи коровам почуття безпеки й постійності. 

Профілактикою стресу є створення умов, на які корова реагує без страху. 

Нервозність створюється багатьма факторами: конфліктами з іншими коровами , страхом перед людиною або обладнанням, несподіваними та страшними подіями. Відсутність можливості лягти також фактором виникнення нервозності і стресу — таке відбувається, якщо в корівнику недостатньо місць для відпочинку, або якщо вони некомфортні.

Ходити корисно для здоров’я

Корови не відчувають пристрасного бажання здійснювати тривалі прогулянки, але ходити дуже корисно для їхнього здоров’я і самопочуття. Наявність достатнього простору забезпечує і особистий простір для ухилення від конфліктів або втечі. У природних умовах корови проходять від 5 до 15 км щоденно залежно від наявності трави і відстані до водопою. У приміщенні дійні корови, які не перебувають у стані охоти, проходять за добу від 1,5 до 2,5 км.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.