ТОП-15 помилок при вирощувані розсади та як їх уникнути (частина 2)

Для городників важливо виростити сильну якісну розсаду, щоб у сезоні-2024 отримати хороший урожай перцю, помідорів, баклажанів тощо. Однак деякі помилки при вирощуванні розсади можуть стати критичними і звести нанівець усі старання.

У першій частині нашої публікації «ТОП-15 помилок при вирощувані розсади та як їх уникнути» ми вже розібрали деякі проблемні моменти у вирощуванні розсади — використання неякісного насіння, вибір невдалого грунту чи тари, недотримання термінів посіву на розсаду тощо.

Продовжимо розповідати про подальші помилки, які можуть призвести до втрати якості розсади чи навіть загибелі рослин.

Помилка 9: неправильний полив після сіяння

Полив насіння, точніше, ґрунту, у якому воно знаходиться, відразу після сіяння призводить до того, що насіння разом із водою затягується в глиб ґрунту. Це значить, що воно значно довше сходитиме, якщо зійде взагалі. 

Про те, наскільки важлива правильна глибина загортання, нам уже відомо.

Грунт у ящиках для вирощування розсади необхідно поливати водою перед сіянням насіння, при цьому варто використовувати воду кімнатної температури. 

Якщо потрібно зволожити після сіяння, зробіть це за допомогою пульверизатора.

Помилка 10: порушення умов вирощування

Одна з найсерйозніших помилок при вирощуванні розсади, наслідком якої стає її загибель, — порушення умов вирощування: температури, освітлення, поливу тощо.

Недостатнє поливання спричиняє пересушування верхнього шару ґрунту, у підсумку набрякле насіння не може зійти, а те, що вже зійшло, — гине. Тому потрібно накривати ємності з рослинами плівкою або склом, які не дадуть волозі випаровуватися з поверхневого шару ґрунту.

Після появи сходів, знявши плівку, не забуваємо вчасно поливати розсаду, не даючи землі пересихати.

Зайвий полив також може стати причиною загнивання коріння й ураження рослин різними хворобами: чорною ніжкою, кореневою гниллю абощо.

До загибелі й розвитку різних хвороб призводить і поливання розсади надмірно холодною невідстояною водою.

Вода для поливання має бути кімнатної температури — близько 20-24°C.

Помилка 11: недотримання світлового режиму

Вирощуючи розсаду при недостатньому освітленні, ви ризикуєте втратити її: рослини стануть дуже слабкими й витягнутими. 

Для забезпечення достатнього освітлення ємності з розсадою необхідно поставити на сонячне, краще південне підвіконня. 

Через те, що необхідна для нормального росту й розвитку рослин тривалість світлового дня становить 12-14 годин, розсаду потрібно доосвітлювати, використовуючи для цього фітолампи або лампи денного світла.

Фітолампа для розсади

Особливо це стосується раннього посіву насіння, навіть якщо ємності з ним стоять на південних вікнах.

Щоб збільшити ефект від освітлення, біля ємностей із розсадою навпроти вікна треба поставити світловідбивний фольгований екран — наприклад, із цупкого картону, обтягнутого звичайною харчовою фольгою.

Помилка 12: порушення температурного режиму

Занадто низька температура в кращому разі спричинить уповільнення росту рослин, а в гіршому — їхню загибель, якщо насіння взагалі зійде. Тому ємність із розсадою не можна ставити на холодне підвіконня, особливо відразу після сіяння.

Температура всередині ємності з розсадою буде приблизно на 10°С нижчою, ніж у самому приміщенні, саме через низьку температуру можна так і не дочекатися сходів. Як же бути? Ставте ємність із розсадою не прямо на підвіконня, а на якусь підставку таким чином, щоб між ємністю й підвіконням був невеликий зазор.

Урахуйте, що занадто висока температура теж негативно позначиться на розсаді, що під впливом зайвого тепла витягатиметься.

Ідеальна температура для проростання насіння холодостійких культур — це +18…+20°С, для теплолюбних — це +25…+30°С. 

Для подальшого нормального розвитку більшості сіянців досить температури близько 20°С, тому після того, як з'явилися сходи, температуру в приміщенні, де їх вирощують, необхідно знизити (або підняти) до цієї позначки.

Помилка 13: недооцінювання ролі підживлення розсади

Незалежно від того, розсаду якої культури вирощуєте, їй необхідне підживлення. Особливо це стосується сіянців у невеликих ємностях, наприклад, касетах. 

Для підживлення розсади можна використовувати різні розчини добрив у слабкій концентрації.

Перед тим як підживлювати, землю в ємностях необхідно полити звичайною водою, щоб не попалити добривами ніжні корінці.

Помилка 14: ігнорування хвороб розсади й відсутність їхньої профілактики

Ігнорування хвороб розсади — кореневої й прикореневої гнилі, чорної ніжки та інших — неминуче призведе до загибелі рослин, тому сподіватися на те, що все минеться саме по собі, не можна. 

Як тільки ви помітили, що з розсадою щось не так — вона стала кволою, її листочки опадають, стебельце темніє, з'явилися інші ознаки неблагополуччя, — необхідно якомога раніше зупинити хворобу. Спочатку проведіть діагностику, визначте причини, проблеми, а потім уживіть заходів, спрямованих на її усунення.

Для профілактики намагайтеся подбати про розсаду заздалегідь: заготовте знезаражену ґрунтову суміш із додаванням триходерміну, гліокладину або їхніх аналогів, обробіть насіння перед сівбою, а розсаду поливайте тими ж препаратами (або подібними), дотримуйтеся умов вирощування розсади.

Помилка 15: запізніле пікірування розсади та його наслідки

Затягування з пікіруванням розсади сприяє тому, що сіянці витягаються, стають більш ламкими й кволими, особливо при загущеній сівбі.

Більшість рослин, вирощуваних розсадним способом, необхідно пікірувати, коли в них з'явився другий справжній листочок. Робиться це для того, щоб збільшити площу живлення й дати рослинам можливість рівномірно розвивати надземну частину.

У перші 2-3 дні після пікірування молоді сіянці необхідно притіняти, захищаючи від прямих сонячних променів. Пікіруючи, рослини заглиблюють до сім'ядоль і (за можливості) приблизно на третину довжини вкорочують корінці. Не варто вкорочувати м'ясистий товстий корінь, ушкодження якого спричинить загибель рослини. Після пікірування рослини можна полити приблизно на п'ятий день, а підживити — тільки після того, як вони почнуть рости.

Звісно, деякі рослини пікірувати не варто — ця процедура тільки сповільнить їхній ріст. Насамперед це стосується розсади огірків і перцю, що довго хворіє після пікірування.


Щиро бажаємо, щоб проблем у вирощуванні розсади було якомога менше!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.