ТОП-15 помилок при вирощуванні розсади та як їх уникнути (частина 1)

Вирощування розсади — захопливий процес і викликає масу емоцій. Одні городники від нього в захваті, інші ставляться до нього як до обов'язкового етапу, треті — терпіти не можуть і всіляко уникають, але всі разом розуміють: у наших умовах виростити городину на своїй ділянці без розсади неможливо.

Розсада має бути здоровою: міцною,сильною, із добре розвиненою кореневою системою й товстим міцним стеблом. Виростити її може кожний, і для цього не треба якихось особливих умінь, головне — бажання і знання. 

Якщо все це у вас уже є, то єдине, що може завадити, — це помилки, яких припускаються при вирощуванні розсади.

Досить часто результат цих помилок — утрата розсади: вона може витягнутися, захворіти й, зрештою, загинути. Тоді час та й гроші на придбання посівного матеріалу виявляться безглуздими витратами.

Отже, які помилки можуть виникати в городників — розбираємося разом із Zemliak.com.

Це допоможе робити відповідні висновки й вирощувати розсаду, яка дає щедрий урожай.

Помилка 1: використання неякісного насіння

Придбання насіння поганої якості — найбільш значима й розповсюджена помилка при вирощуванні розсади. Адже саме від якості насіння насамперед залежатиме результат. Бажання заощадити зрозуміле, але будьте обережні: воно може вас підвести! 

Із неякісного насіння в найкращому разі виростуть слабкі рослини, а в гіршому узагалі нічого не виросте. Тому заощаджуйте розумно — купуйте насіння відомих фірм у перевірених постачальників. На пакетах обов'язково має бути зазначено кількість насінин у грамах або штуках, термін їхньої придатності й умови вирощування.

Помилка 2: невдалий грунт для садіння

Використання ґрунтосумішей поганої або невідповідної якості здатне сповільнити розвиток розсади й навіть призвести до її загибелі. Не можна просто піти на город, набрати землі й посіяти в неї насіння — це нерозважно й неправильно. 

Адже, наприклад, для розсади капусти не можна використовувати землю, на якій раніше вирощували хрестоцвіті (капустяні): у ній, дуже імовірно, є інфекція, що уражає капустяні культури. Ви втратите розсаду вже на початковому етапі.

Як же бути? Ви можете приготувати ґрунтову суміш для розсади власноруч або придбати вже готову. Головне, щоб вона була підходящою, тобто складеною з низки спеціальних компонентів: дернової землі, торфу, перегною тощо, узятих у потрібному співвідношенні, що залежить від обраних культур. 

Компоненти суміші (як і готовий куплений ґрунт) необхідно обробити холодом, щоб знищити збудників хвороб, і для пробудження корисної мікрофлори — мікробіологічним добривом.

Грунт для розсади

Помилка 3: невідповідна тара для розсади

Використання для розсади невідповідної тари — занадто важких, пухких; великих або, навпаки, затісних та інших неякісних або невдало обраних ємностей — теж може знищити рослини. 

Не встигнувши зійти, насіння згниє. Навіть якщо вам пощастить і частина розсади все-таки зійде, не факт, що вона нормально розвиватиметься, коли коренева система опиниться в несприятливих умовах.

Помилка 4: відсутність передпосівної обробки

Підготовка насіння до посіву — важливий момент, якому городники часто не приділяють належної уваги, а дарма.

Сіяння непідготовленого насіння може стати причиною загибелі сходів. Особливо це стосується насіння власного виробництва.

Із чим це пов'язано? Значна частина інфекційних захворювань, наприклад тих же овочевих культур, передається не тільки з ґрунтом, а й із необробленим насінням. Відсутність підготовки безпосередньо позначається й на схожості, і на подальшому розвитку рослин.

Помилка 5: спроба «поліпшити» оброблене насіння

Спроба «поліпшити» посівні якості уже обробленого виробником насіння може призвести до досить сумних наслідків. Як мінімум вона зведе нанівець усі переваги вашої покупки. У найгіршому разі в результаті такої ретельності насіння втратить свою схожість.

Інформація про виконану передпосівну обробку міститься на звороті пакування з насінням. Деякі види обробки, наприклад дражирування, можна визначити візуально.

Помилка 6: недотримання термінів вирощування

Багато городників помилково вважають, що дотримуватися термінів сіяння й вирощування розсади необхідності немає: трьома тижнями раніше чи двома тижнями пізніше — яка, здавалося б, різниця, коли сіяти насіння? Проте різниця є, і вона істотна.

Недотримання термінів призведе до того, що рослини будуть слаборозвинені й не приживуться після пересадження на постійне місце. Приблизний термін сіяння насіння на розсаду завжди вказує виробник на звороті пакування, на нього й орієнтуйтеся.

Помилка 7: надмірне заглиблення насіння

Якщо заглибити насіння в ґрунт більше, ніж потрібно, це може стати причиною того, що воно не проросте або проросте лише кілька насінин, тому не перестарайтеся під час сіяння.

Глибина загортання насіння для більшості видів дорівнює 2 діаметрам насінини. Не забувайте й про те, що є світлосхоже насіння — його взагалі не можна присипати ґрунтом, тому що важливою умовою для проростання є світло. Інформацію про глибину загортання насіння, як правило, теж указують на упаковці.

Інструменти та форми для розсади

Помилка 8: загущення посівів

Ще одна типова помилка багатьох городників — загущене сіяння насіння, унаслідок цього росте слабка, витягнута розсада, і не тільки. 

Загущені посіви набагато частіше уражаються хворобами. До того ж, сіянцям просто не вистачає місця для нормального розвитку, вони відчувають нестачу живлення й у результаті розвиваються нерівномірно, стають дуже тендітними, витягуються.

Тому висівати насіння необхідно на достатній відстані одне від одного, так, щоб рослинам, які зійшли, вистачило площі для живлення й під час росту вони не конкурували між собою, постійно борючись за живлення, світло й вологу. Звісно, для кожної культури ця відстань буде різною, тому, щоб не помилитися, ураховуйте при сіянні норми висіву насіння й агротехніку.

Далі буде...

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.