Шпагат та сітка для тюкування зеленого корму: як обрати?

Заготівля грубих кормів для худоби є важливим технологічним процесом, який дозволяє зберігати кормові ресурси агробізнесу протягом тривалого часу з мінімальною втратою їхньої поживності.

Грубі корми готуються із зеленої маси, яка піддається відповідній обробці для  попередження розмноження у ній шкідливих грибків та бактерій, що зумовлює втрату якості корму. Основними методами консервування грубого корму є сушка або зберігання в анаеробному кислому середовищі. В першому випадку отримують сіно, в другому — силос.

Із початком сезону заготівлі грубих кормів перед фермерами постає актуальне питання щодо вибору матеріалів для тюкування. Найбільш поширеними матеріалами для автоматизованого тюкування прес-підбирачами є шпагат та сітка.

Про типові характеристики й особливості використання цих засобів розповіли експерти Астра-шоп (АБА Астра).

Шпагат як класичний інструмент для тюкування кормів

Шпагат для тюкування прес-підбирачами є надзвичайно популярним та універсальним матеріалом для упаковки у світі, особливо серед невеликих фермерських господарств.

Поліпропіленовий шпагат, зроблений із полімерних матеріалів, володіє стійкістю до хімічних речовин і може витримувати температуру від -140 до +140°C. Цей матеріал має високу міцність на розрив, а також може бути багаторазово використаний.

До речі, шпагат широко застосовується для обмотування не лише сіна, а й різних предметів у аграрному побуті, підв`язуванні тепличних культур тощо.

Переваги шпагату для тюкування прес-підбирачами:

  • Зменшує втрати поживного сіна

Щільний обв’яз забезпечує ефективне ущільнення сировини, що дозволяє досягти оптимального висушування на свіжому повітрі.

  • Автоматизований процес заготівлі

Фермерами для формування тюків використовуються прес-підбирачі, які використовуються для підбору валків соломи, сіна, сінажу з подальшою обмоткою шпагатом.

  • Зручність зберігання стає економічною перевагою

Традиційне сіно вимагає великих площ для сховищ, а це в свою чергу призводить до додаткових витрат на обслуговування корму, збільшуючи загальну собівартість. У випадку тюкування із використанням шпагату пресовані тюки займають менше місця в зонах зберігання.

  • Зручність використання

Під час приготування повнораціонних сумішей кормів, необхідно легко розрізати стягуючий елемент, зняти та змотати в «нові» бобіни для повторного використання за іншими господарськими напрямками.

Переваги сітки для тюкування

У той же час існує чимало прихильників використання сітки для тюкування прес-підбирачами, яка використовується для упаковки сіна в рулони-тюки. 

Така сітка складається з тонких поліпропіленових ниток, сплетених між собою, які утворюють міцну та еластичну структуру. Сітка має спеціальний дизайн з отворами, які дозволяють обмотувати тюки рівномірно та надійно, забезпечуючи захист вмісту від розсипання та збереження його якості протягом тривалого періоду часу.

Загальні переваги сітки для тюкування прес-підбирачем:

  • Швидкість обв’язки

Використовуючи сітку прес-підбирач може створити повноцінний тюк за 12-15 с, що в 4-5 разів швидше, ніж при використанні шпагату.

  • Висока щільність рулонів

Оскільки сітка тісно прилягає до сировини по всій поверхні, створюючи більший тиск, це призводить до формування щільних та міцних тюків-рулонів, де відсутні повітряні кишені, які можуть вплинути на якість грубих кормів.

  • Економія коштів

Завдяки сітці значно знижуються «приховані витрати», пов’язані з використанням пального прес-підбирача. Наприклад, для надійної фіксації сировини сіткою зазвичай потрібно лише 2-2,5 повних оберти, у порівнянні з 15 обертами, необхідними при використанні шпагата.

Тож кожен фермер зробить свій вибір залежно від виду прес-підбирача в наявності, бюджетів та поставлених бізнес-цілей.

Астра-шоп

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.