Іван Довганик: Із проєктом ГородинаUA я зможу виростити близько 250 т овочів

Іван Довганик — фермер з с.Зіболки Львівської області. Має близько 20 га своєї і орендованої землі, займається вирощуванням зернових і овочів, в основному борщового набору: буряк, морква, капуста, картопля.

Навесні 2022 року Іван хотів взяти кредит на купівлю нового трактора і під час візиту до Кредитної спілки «Анісія» дізнався, що в межах підтриманого USAID проекту #ГородинаUA можна безкоштовно отримати насіння овочів. 

Через здорожчання техніки, курс долара і війну нового трактора брати передумав, а от можлива продовольча криза спонукала цього року посадити більше овочів.

«Я вирішив цього року засадити більше овочів і таким чином допомогти країні: вистачить і моїй сім’ї, і на продаж, і роздачу тим, хто цього потребує. Вирішив зосередитися саме на овочах борщового набору, бо на них завжди є попит. У нас в районі вони добре ростуть, хочу щоб вони були доступні кожному», — каже фермер.

Отримане через #ГородинаUA  насіння моркви, буряка і капусти стало у великій нагоді. Разом зі своїм насінням засадив близько 8 га овочів: 0,8 га моркви, 1 га буряка, 1,5 га капусти та 4,5 га картоплі.

«Участь у проекті мені дуже допомогла, власних коштів на насіння не вистачало, а завдяки отриманому насінню зміг засадити овочами ще близько 40% своєї землі. Все дуже гарно зійшло, єдине, чого поки не вистачає — дощу», — розповідає фермер Іван.

У вирощуванні овочів Івану з сім’єю періодично допомагають сусіди. Вони долучаються там, коли потрібні додаткові людські руки: виполювати бур’ян та збирати врожай.

«Вирощування овочів — це робота дуже важка, потребує і витрат, і часу. Незважаючи на війну, на Львівщині немає порожніх полів, у нас всі працюють, як працювали до війни», — каже фермер.

Вирощений врожай овочів, а його фермер очікує близько 250 т, Іван планує реалізувати на найбільшому в західному регіоні оптовому ринку сільськогосподарської продукції Шувар. У планах Івана розширити господарство для вирощування овочів та придбати техніку. 

Трактор у поліНайбільше, про що мріє — мир для України і стабільність, щоб скоріше відновитися після війни.


В умовах війни Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО  разом з Асоціацією Ягідництва України започаткували проєкт #ГородинаUA для підтримки домогосподарств і невеличких фермерів, роздаючи їм якісне насіння, що забезпечить продовольчу безпеку українців. 

Насіння отримали 4 000 фермерів у 12 областях України.

З таким насінням агропідприємства та домогосподарства зможуть виростити понад 5 000 т овочів, яких буде достатньо, щоб прогодувати близько 44 тис. людей (з розрахунку в середньому близько 112 кг овочів на одну людину на рік).

Окрім насіння, проект надає консультації щодо особливостей вирощування і захисту овочів. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.