Ринок землі очима власника паю

Мораторій на продаж с/г землі в Україні зняли торік і відтоді з 1 липня 2021 року стартував вільний ринок землі. Це означає, що всі власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення отримали можливіть без перешкод продавати свою землю.

Ми, Zemliak.com, поговорили з власниками паїв, тобто земельних ділянок сільськогосподарського призначення, і розпитали, що вони планують робити зі своєю землею в умовах вільного ринку та її купівлі-продажу.

Читайте Як дізнатися ціну свого паю перед продажем

Володимир Винниченко

У власності Володимира Винниченка  — земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею приблизно 3,2 га. Розташована вона неподалік від міста Ромен,  де й живе чоловік. Свій пай він отримав, як каже, «за трудовий стаж» у 2000 році. 

«Після отримання, років п’ять обробляв сам, потім вирішив, що досить багато часу та зусиль йде на це все, вирішив віддати в оренду. Здав місцевому фермеру, спочатку хотів по договору, щоб все було офіційно, але зміг домовитись з цим чоловіком на ту плату яка мене б влаштовувала і без договору, звісно хотілося б більше, але потрібно бути  реалістами. Домовлялися  з умовою на те, що в любий момент можу перервати співпрацю», - розповів Володимир.

За його словами, оплату за землю він бере і грошима, і зерном. Коли не вистачає на годівлю худоби то може взяти тільки зерном, але більш за все старається брати тільки грошима. Чоловік вважає, що грошима брати вигідніше, тому що не треба буде витрачати час та ресурси на доставку зерна.

«Далі землю планую здавати в оренду, але хочу трішки підняти плату, яка влаштовувала би мене, але не була критичною для орендаря.  В планах є ідея, докупити ще землі, та пустити в оборот», - поділився чоловік

Як говорить власник, сенсу в продажі землі він взагалі не бачить, ціни на землю взагалі «ріжуть очі».

Іван Осадчий

У власності Івана Осадчого — земельна ділянка сільськогосподарського призначення площею приблизно 2,4 га. Розташована поблизу села, де живе чоловік із родиною. Свій пай він отримав, як каже, «за трудовий стаж» у 1999 році. 

«Багато мороки було з отриманням документів на ділянку, то не вистачало стажу, потім не було поруч земель, а отримати пай хтозна-де зовсім не хотілося. Зрештою, отримав майже те, що хотів, принаймні поруч з місцем, де проживаю», — розповів чоловік.

Дивіться також Село Миколаївка на Сумщині | фото

Після того, як Іван Володимирович отримав документи на землю, то передав її в користування місцевому фермеру. Однак згодом виникли деякі проблеми.

«Спочатку землю здав місцевому фермеру, без договору, «на чистому слові», але він виявився не зовсім доброчесною людиною, тому я був змушений перервати таку співпрацю. Десь рік я не трогав землю — то часу не було, то ще щось», — поділився Іван Володимирович.

Потім чоловік із родиною вирішили обробляти земельну ділянку самостійно: засаджували то картоплею, то ще якимись одомашненими культурами. Так працювали на землі близько 5 років.

«Але з часом сил та можливостей ставало менше і бажання обробляти самому зникло. Зараз здаю ділянку в оренду, вже по офіційному договору компанії «Kernel». Оплату беру грошима, бо так легше, а то з зерном більше мороки. Оплата мене в принципі влаштовує, зрозуміло що хочеться більше, але реалії такі. Надалі землю планую здавати в оренду, продовжувати договір та не переживати, що будуть якісь проблеми з цим», — зазначив селянин.

Водночас Іван Володимирович наголосив, що продавати землю після відкриття вільного ринку землі  точно не планує.

«Мій пай зараз приносить мені дохід, тому продавати його не бачу сенсу. Швидше за все, передам його дітям та внукам у спадок», — зробив висновок Іван Володимирович.

Поле в Миколаївці

Валентина Розсахальська 

У цієї пані у власності земельна ділянка площею приблизно 1 га. Як нам стало відомо, отримала вона землю в спадок від свого батька. Знаходиться земля в Буринському районі поблизу с. Вознесенка на Сумщині.

«Землю переоформила зовсім недавно, буквально років 2-3 тому. Насправді мені не дуже вигідно користуватися цією землею, адже місце проживання я змінила і тепер мені взагалі не зручно обробляти її власними силами», — розповіла жінка.

Валентина вирішила здати земельну ділянку в оренду місцевому фермеру. Оскільки він її давній знайомий, вона вирішила не морочитися з договором і здавати землю на пряму за попередніми домовленостями. Як каже пані Валентина, плату за землю вона бере зерном і кількість зерна, якою з нею розраховуються, її влаштовує. 

Плату за пай «натурою» забирає на даний момент мама Валентини, яка мекає в селі, для утримання худоби. Тож, як каже сама Валентина, їй немає сенсу їхати так далеко за ті «пару» мішків зерна.

«Продавати землю не планую, хочу залишити в спадок своїй дочці, а вона хай вже робить з нею те, що вважає за потрібне. Ринок землі в Україні мене не влаштовує взагалі, по цій причині не хочу продавати землю, а так маю стабільний хоч і невеликий  дохід», — зробила висновок жінка.

Раїса Бондарчук

Земля дісталася Раїсі Пилипівні в спадок від батьків. Вони проживали в с.Білки Вінницької області. Тож і земельні наділи розташовані неподалік. Загальна площа двох земельних ділянок — близько 1,5 га.

«Землю не планую продавати, а планую передати в спадок своїй дочці. Паї здаю в оренду по офіційному договору, що досить зручно. За оренду мені сплачують грошима, адже зерно мені не потрібно, але пропонують дуже малу плату», — коментує Раїса Пилипівна.

За словами жінки, ринок землі в Україні, на жаль, її не влаштовує, бо ціна на землю зовсім мала.

Поле з озимими

Микола Сирота

У членів родини пана Миколи є кілька паїв, які дісталися у спадщину від дідів, бабусь і його мами. Земля знаходиться в різних селах і перебуває в користування в різних людей чи компаній. 

«Частина паїв здається в оренду нелегально — без договору, чітких умов, просто знайомому. Або ж просто обробляють родичі. Дві земельні ділянки здають в оренду великій аграрній компанії, ще оду — іншій агрокомпанії, але без договору (тому що на цю землю не до кінця оформлені документи). Ті паї, які знаходяться офіційно в оренді, мають загалом нормативну грошову оцінку близько 160 тисяч гривень», — поділився Микола.

За його словами, орендна плата раніше в договорі була прописана 3%, а на руки отримували більше (близько 7-8%) — то грошима, то зерном. Наразі укладений новий договір на 10 років і вже чітко прописано, що орендна плата буде складати 7%. Родичів ця сума поки що влаштовує, оскільки буде хоча б якась надбавка до пенсії. 

«На мою думку, продавати взагалі не вигідно, тому що земля дасть дохід і потім, а отримані гроші не приноситимуть постійний дохід. У майбутньому планую інші паї теж здати цій агрокомпанії, оскільки так буде набагато зручніше, не потрібно буде їздити по селам та збирати орендну плату, а так один раз отримав і все, маєш спокій», — каже Микола.

Отже, як бачимо, багато власників земельних ділянок сільгосппризначення поки тільки дізнаються про можливості ринку землі. Більшість людей незадоволені платою, яку вони отримають за здачу землі (паїв) в оренду. Також охочих продати землю з-поміж землевласників поки що не дуже багато.

(с) Вікторія Палажченко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.