Селище Суха Грунь: коротка екскурсія

У нашої редакції своє дозвілля: ми дуже любимо українське село і їздимо туди на екскурсії. Раніше відвідали село Дептівка, яким проходили сотні російської техніки та військових у лютому-березні 2022 року на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зараз же нас занесло в селище Суха Грунь.

Мене звати Катя Капустіна, я головний редактор онлайн-видання Zemliak.com і коротенько розкажу, що вдалося побачити під час коротенької екскурсії в селищі Суха Грунь.

Цей населений пункт розташований на півдні великого Роменського району на Сумщині. Входить до складу Липоводолинської громади. 

Раніше тут проживало більше 645 людей. Наразі реєстри закриті і ми не можемо перевірити, скільки осіб тут зареєстровано станом на січень 2023 року. Однак на сайті громади вказано, що нині в селищі проживає 509 людей.

Місцеві мешканці несміливо додають, що у їхнє скромне селище приїхали навіть вимушено переселені українці, які тікали від війни, розв'язаною росією на наших територіях.

На в'їзді до Сухої Груні вже можна легко зрозуміти, що це аграрний край і агрофірми тут працюють повним ходом. Як виявилося, тут зареєстроване підприємство СК-АГРО, що входить до холдингу АГРОТРЕЙД із земельним банком майже 70 тис. га. Власне, ця компанія нині є майже основним працедавцем у цьому невеликому селищі.

У Сухій Груні є школа.

Поряд із нею — церква, дитячий майданчик, невелика зона відпочинку та магазини.

Дітки можуть прийти і гратися на такому сучасному майданчику.Дитячий майданчик

А молодь зазвичай проводить час у такій бесідці.

Бесідка

У якийсь момент ми побачили, що життя в селищі іде без упину.

Донедавна працює у Сухій Груні поштове відділення.

Неподалік від центру функціонує дитячий садок. Правда, місцеві кажуть, що діток відвідує небагато.

Дитячий садок у Сухій ГруніУ дворі садочка дітям-таки є чим зайнятися.

Дитячий майданчик у Сухій Груні

У цій же будівлі, де розташований дитячий садок, працювала колись і сільська рада. Нині тут розміщені працівники Калінінського старостинського округу, до складу якого входить Суха Грунь та села Веселе, Галаївець, Легуші, Чирвине.

Старостинський округНа цій же вулиці недавно зробили ще одну дорогу, усипавши її щебнем. Бо стара грунтова дорога зазвичай ставала  грязьовою пасткою для автівок, велосипедистів і пішоходів.

Ну і, звичайно, хто випадково звернув на стару дорогу і застряг? Звичайно, я! На щастя, на допомогу прийшли привітні місцеві мешкаці і... виштовхали нашу машину. Щира подяка їм за це! Але то ми залишили за кадром)

Мешканці села зазвичай живуть у приватних будинках. Багатоповерхівок не помітили.

Ще раз подякували місцевим мешканцям за прийом, погралися з сільським песиком і поїхали. ​

Хай живе і процвітає селище Суха Грунь!

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2023. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.