Більше двох третин українців не планують продавати землю — опитування

За результатами опитування близько 68% українців не збираються продавати свої земельні ділянки. 

Про це повідомив Сергій Ющишин, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги, під час презентації роботи Системи безоплатної правової допомоги в Миргородській міській раді в рамках престуру на Полтавщині.

Дослідження було проведено влітку 2021 року методом телефонного інтерв'ю. У ньому взяли участь 1000 респондентів.

«Водночас 13% опитаних не змогли дати однозначну відповідь про те, чи готові ставати активним учасником вільного ринку землі в Україні», — йдеться в повідомленні.

При цьому, за словами Сергія Ющишина, майже 18% опитаних назвали найбільш реальний прогноз ціни на землю — у межах 30-50 тис. грн за 1 га.

Однак більше 8% респондентів відповіли, що ціна 1 га після зняття мораторію має коштувати більше 100 тис. га.

«Після зняття мораторію 19% опитаних збираються прдавати, купувати землю або робити те й інше. З них 7% збираються купити землю, 9 % — продати, а 3% — і купити і продати. Ще 68% не планують взагалі приймати участь, 11 %не визначились, 2% не відповіли», — йдеться в повідомленні. 

Дослідження показало, більш зацікавленні у купівлі землі чиновники, орендарі та ті, хто обробляє понад 10 га землі.

«Також виявлено, що потенційних покупців серед мешканців обласних центрів вдвічі більше, аніж серед сільських жителів. Потенційних продавців також більше серед орендарів, натомість менше серед мешканцівсіл та південних областей», — зазначив експерт. 

Зазначається, що в більшій мірі жінки запевняють, що ні продаватимуть ні купуватимуть землю (71%), порівняно з чоловіками (63%). Натомість останні частіше відповідають, що не визначились (14%), аніж жінки (9%).

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.