На Роменщині селяни вимушені збувати худобу через відсутність пасовища

Жителі села Лучка Липоводолинської громади Роменського району на Сумщині вимушені збувати худобу, оскільки випасати стало ніде — місцеве пасовище розорали та засівають соєю.

Про це передає Суспільне.

В селі, за словами місцевих, нині залишилося єдине пасовище. Ще кілька років тому таких земельних угідь, кажуть, було чотири. Зараз три з них в оренді й орендар їх розорює

«Раніше ця череда паслася по ту сторону річки. Ну, люди хороші приїхали з другого району чи звідкіль вони приїхали, забрали, розорали. Тепер гонять трасою, зараз траса оживльонна, машини їздять і вони ганяють корів. Оце така безпека для худоби і для власників цієї худоби», — розповів місцевий житель Анатолій Ченчик.

Місцеві кажуть, раніше було чотири череди, зараз немає, тому що немає де пасти. Люди корови позбували. Залишився один луг, який не розораний. І той розділений під пахоту.

Як стало відомо, місцеві писали заяви, аби їм виділили частину цих земель.

«Такі умови роблять, що людям нікуди діватись: або збувай скотину, або віддавай землю, вони будуть обробляти. При тому обробляють приїжджі, не свої. Своїм нічого не дали. Хоча писали заяви свої на деякі клаптики землі, щоб якось зберегти ті самі сінокоси… ні, воно все переорюється», — кажуть місцеві жителі.

Повідомляється, одне з полів розоране та третій рік поспіль засівають соєю. На протести жителів села, додають чоловіки, орендарі не зважають. Люди виходили сюди, бастували. Ставали перед тракторами. Вони типу втікали, бо поліція їх попереджає: тікайте, бо до нас дзвонять люди. Тепер шо виходить: вони приїжджають вночі, оце все діло роблять, коли люди вже відпочивають.

За даним фактом правоохоронці провели перевірку, під час якої встановили, що дана земля використовується товариством з обмеженою відповідальністю на законних підставах, відповідно до укладених договорів оренди з власниками земельних ділянок.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.