Ринок земель у лютому зріс на половину — KSE

Обсяг ринку земель у лютому 2024 року був найбільшим від початку повномасштабної війни та на 50% вищим, ніж у січні. Також збільшилися і надходження до бюджетів громад від обігу та використання сільгоспземель — на понад 21% за останній рік.

Частка участі юридичних осіб на ринку сільгоспземель в лютому склала 15,8%, проти 10,3% у січні 2024 року.

Про це йдеться у новому аналітичному огляді  підготовленому KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID АГРО.

Всього у лютому було укладено 9,6 тис. угод купівлі-продажу земель сукупним обсягом 22,0 тис. га. Лідери — Полтавська (3,7 тис. га), Дніпропетровська (2,7 тис. га) та Кіровоградська (2,0 тис. га) області.

«Примітно, що для половини транзакцій за участю фізосіб ціна продажу сільгоспземель не перевищувала НГО більше, ніж на 0,9%. Водночас для угод, укладених юрособами, у 50% випадків ціна перевищувала НГО більше, ніж на 50%. Така розбіжність може свідчити або про те, що юрособи готові платити вищу ціну за землю», — зауважує експерт KSE Агроцентр, дослідник проєкту Земля незламності Роман Нейтер.

Повідомляється, минулого місяця юридичні особи придбали 1,2 тис. ділянок сільгосппризначення сукупною площею 3,5 тис. га. Найбільшу площу земель  з початку цього року придбав агробізнес Полтавської області. До трійки регіонів-лідерів за активністю юросіб входять прифронтові Сумська (10%) та Харківська (7%) області.

За оперативними даними порталу OpenBudget, у січні 2024 року завдяки обігу та використанню сільгоспземель до бюджетів громад було сплачено 3,3 млрд грн, що на майже 564 млн грн  або 21% більше ніж у січні 2023 року.

Сукупні обсяги ринку земель з моменту його відкриття у липні 2021 року сягнули 209,6 тис. транзакцій сукупною площею 466,8 тис. га. Отже, в обігу станом на кінець лютого цього року перебувало 1,13% від загальної площі усіх сільгоспземель в Україні. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.