Аудит земель поповнив бюджет Миргородської громади майже на 2 млн грн

Протягом 2023 року Миргородська громада Полтавської області залучила до бюдюбджету майже 2 мільйони гривень, стягнувши збережені кошти з власників 21 земельної ділянки, які не уклали договір оренди землі або ж не сплачували її.

Про це стало відомо від Децентралізації.

Це та опція, якою можуть користуватися громади, щоб поповнити бюджет, поки немає можливості реалізовувати нові повноваження щодо повного контролю землі замість Держгеокадастру — через Постанову Кабміну на час воєнного стану.

«Один з орендарів Миргородської громади має три земельні ділянки, на яких є різні підприємства — заправна станція, пункт приймання металу та магазин. Проте оренду він не сплачував. Згідно з законом ми можемо виставляти претензію за останні 3 роки, тож  ми так і зробили — і лише з цього власника стягнули майже 250 тисяч гривень», — розповідає Ольга Житченко, фахівчиня сектору державного контролю за використанням та охороною земель земельного відділу Миргородської міської територіальної громади.

Безпідставно збережені кошти за 18 ділянок у громаді стягнули добровільно, з трьох — через суд. Зараз готують ще три нових позови.

Налагодити цей процес громаді вдалося завдяки тому, що у 2021 році у земельному відділі громади створили сектор самоврядного контролю (нині це вже сектор державного контролю за використанням та охороною земель). Напрацьовувати усі земельні ділянки громади, переводили їхню власність з державної на комунальну та вишукувати усіх власників нерухомого майна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.