Селянам уточнили, як уникнути земельних податків

Фіксований сільськогосподарський податок в Україні (ФСП) — це податок, який не змінюється протягом визначеного законодавством терміну й справляється з одиниці земельної площі. 

Плата фіксованого сільськогосподарського податку звільняє власників землі від сплати інших зборів та земельних податків.

Про це інформує Zemliak.com.

«Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, залежно від виду господарської діяльності. Якщо рада прийме рішення щодо зміни раніше встановлених ставок, єдиний податок сплачується за новими ставками з наступного року. У разі здійснення ФОП кількох видів господарської діяльності чи на територіях більш як однієї ради, застосовується максимальний встановлений розмір ставки (ст. 293 ПКУ)», — кажуть юристи. 

У 2023 році ставка становила не більше 1340 грн на місяць.

Ставки фіксованого сільськогосподарського податку встановлені з розрахунку на 1 га угідь у відсотках до нормативної грошової оцінки:

  • для ріллі, сіножатей і пасовищ — 0,5 %
  • для бага­торічних насаджень — 0,3 %.

Перехід сільськогосподарських товаровиробників на сплату такого виду податку:

  • спрощує нарахування податкових платежів
  • зменшує рівень податкового навантаження на сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства.

«Його мають сплачувати виробники сільськогосподарських товарів. Це можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, в яких частка виробництва за попередній податковий звітний рік дорівнює або перевищує 75%», — додали експерти.

Об'єктом оподаткування для платників фіксованого сільськогосподарського податку є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах).

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.