Присадибні ділянки в Україні продаватимуть за процедурою для сільгоспземель

При продажу землі та садових будинків їхні власники проходитимуть ті ж процедури, що й при продажу сільгоспземель. 

Про це у своєму блозі розповіла Наталія Білоусова, головний редактор AgroPolit.com.

За її словами, в Україні варто невідкладно скасувати норму, яка прирівнює частину для присадибної земельної ділянки (так звані земельні ділянки для садівництва, індивідуального або колективного господарювання) до сільськогосподарської землі. 

«Це означає, що власник будинку з садком чи городом у випадку продажу свого майна буде змушений пройти всю процедуру підготовки продажу ділянки з врахуванням переважного права», — звернула увагу Наталія Білоусова.

На її думку, це ж нонсенс, який кимось свідомо або просто за неуважністю був допущений при підготовці закону про завершення земельної реформи та відкриття ринку землі в Україні.

Нагадаємо, що переважне право реалізовується тільки у разі продажу земельної ділянки. Якщо земля відчужується даруванням, внесенням до статутного капіталу чи іншим способом, переважного права в орендаря немає.

Важливий момент для продавця земельної ділянки: якщо у вас є просто паперовий акт і ділянка не внесена в Державний земельний кадастр, то процес збору документів для продажу триваліший. Так, потрібно розробити документацію землеустрою щодо встановлення меж або інвентаризації ділянки, вносити ділянку у кадастр, і вже після цього за умови реєстрації права можна її відчужувати.

Раніше ми писали про земельну агенцію Volodar, яка допоможе з продажем-купівлею земельної ділянки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.