У селищній раді на Закарпатті мільйонний тендер виграла фірма дружини депутата

Міжгірська селищна рада Хустського району Закарпатської області за результатами відкритих торгів 13 лютого замовила ТОВ «Моя земля» послуги з розробки технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації 9000 га у Міжгірській селищній раді за 962,5 тис. грн.

Про це пише видання Закарпаття онлайн.

Як повідомляється в системі «Прозорро», на аукціоні «Моя земля» конкурувала з ТОВ «Юрістек груп» з Кривого Рогу та «Ленд.ком» з Києва (їх пропозиції були вищими — 1,99 млн грн. та 1,87 млн грн. відповідно) і виграло торги з аномально низькою ціною, що майже втричі нижче очікуваної початкової вартості закупівлі 2,5 млн грн.

«Засновником і кінцевим бенефеціаром ТОВ «Моя земля» значиться інженер-землевпорядник Василь Росоха з Виноградова. Керівник – Олеся Сімакова, дружина депутата Закарпатської обласної ради Василя Якубця, котрий вийшов з фірми у 2012 році. Сума поточних договорів ТОВ «Моя земля» – 12,8 млн грн», — ідеться у повідомленні.

Буде цікаво: Для фермерів-землевласників стартує новий благодійний проєкт FARMERHOOD.

Згідно з даними декларації НАЗК, доступних у Youcontrol, з 2016 по 2019 рік Якубець працював першим заступником начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатскій області. Після обрання до Закарпатської обласної ради у 2020 році земельний чиновник на який час став безробітним. У 2021 році депутат зареєстрував ФОПа для провадження діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Загальна сума закупівель Якубця-ФОПа – 74 тис. грн.

«Фірма-переможець могла і не взяти участь у тендері через вимогу замовника підтвердити, зокрема, досвід по виготовленню технічної документації із землеустрою щодо земель лісогосподарського призначення і надати аналогічний договір «предмет якого відповідає предмету закупівлі, а саме: розроблення документації із землеустрою, результатом якої є формування земельних ділянок лісогосподарського призначення», — пише видання.

Учасник вирішив, що ці вимоги дискримінаційні і звернувся до Антимонопольного комітету, який його підтримав і зобов’язав Міжгірську селищну раду внести зміни до тендерної документації.

Лісівники звернулися до Господарського суду Закарпатської області із заявою про заборону Міжгірській селищній раді та ТОВ «Моя земля» вчиняти будь-які дії, спрямовані на розроблення технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земель лісогосподарського призначення, а також просили суд вжити заходи забезпечення позову до відкриття провадження у справі. У Господарському суді заявнику відмовили.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.