Цільове призначення ділянки можна змінити двома способами

Зміна цільового призначення земельної ділянки згідно із Земельним Кодексом України може відбуватися двома способами: через розробку землевпорядної документації або в спрощеному порядку, коли достатньо волевиявлення особи, якщо був розроблений і затверджений комплексний план просторового розвитку громади. 

Про це нагадав головний спеціаліста відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД Руслан Кравченко.

Нині дозвіл непотрібний,  якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності. У такому випадку потрібна нотаріально засвідчена заява на зміну цільового призначення, яка підписана власником. Така заява стає підставою для розробки проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення. 

У подальшому, коли власник нотаріально засвідчив заяву про зміну цільового призначення земельної ділянки, він звертається до будь-якої землевпорядної організації на свій розсуд.

Цільове призначення може бути змінене лише в межах дозволених видів використання земель, встановлених комплексним планом просторового розвитку громади.

Коли землевпорядна організація надає власнику  відповідний пакет документів для зміни цільового призначення, власник погоджує його у  місцевому управлінні Держгеокадастру.

Останнім кроком зміни цільового призначення земельної ділянки є реєстрація прав на нерухоме майно в державному реєстрі прав. Це можна зробити, звернувшись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса з відповідним пакетом документів. 

Коли всі вказані етапи пройдено, погодження отримано, відомості про нове цільове призначення земельної ділянки відображаються в Державному земельному кадастрі – цільове призначення змінено, власник може приступити до її використання за новим цільовим призначенням.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.