Комунальна земля сільгосппризначення може бути продана в розстрочку

Комунальна земля, що призначена для ведення селянського (фермерського) господарства і перебуває у постійному користуванні, може бути продана громадянину України, якому належить право постійного користування. Розміри земельних ділянок, які підлягають викупу, законодавчо не обмежені.

Такі земельні ділянки можуть бути викуплені у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів.

Про це пише Zemliak.com з посиланням на Безоплатну правову допомогу.

Так, у ч.9 ст.128 Земельного кодексу України вказано, що розрахунки за придбання земельної ділянки можуть здійснюватися з розстроченням платежу за згодою сторін, але не більше ніж на п'ять років. А перехідними положеннями Земельного кодексу зазначений інший строк розстрочення платежу — 10 років.

«У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу», — зазначили експерти. 

Зазначається, в абзаці 2 п. 6-1 розділу Х ЗК України визначено, що право на викуп може бути реалізовано також і спадкоємцями фізичних осіб, яким належало право постійного користування, крім випадків, коли такі земельні ділянки були передані у власність чи користування фізичним або юридичним особам.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.