Селяни на Полтавщині страждають через гігантський смітник по сусідству

Біля селища Макухівка за 11 км від Полтави знаходиться найбільше в Полтавській області сміттєзвалище. За майже 70 років експлуатації з ями піщаного кар'єру гора непотребу піднялася на висоту п'ятиповерхівки, пише Gazeta.ua.

За інформацією місцевих комунальників, щодня сюди звозять близько 200 т сміття з великої Полтавської міської громади.

У середині купи температура піднімається до плюс кількох сотень градусів. Непотріб починає тліти. Дим і сморід часто накриває село.

Мешканці скаржаться, що живуть в умовах екологічної катастрофи. Вони не мають якісної питної води, позбавлені можливості купатися в річці та місцевих озерах. Жителі найближчих до полігону хат мусять миритися із жахливим смородом.

«Фільтратне озеро з'являється від витікання рідких речовин, що утворюються на звалищі від перегнивання сміття. Ми брали на аналіз воду, результатів ще нема. Але попередньо сказали, що там багато гальваніки, токсичних речовин. Приїжджала прокуратура, брали проби ґрунту, води. Но, чомусь не видали нам на руки. Було цікаво, коли ми здали на аналіз воду з декількох домогосподарств і нам сказали, що у всіх вона в межах норми. Але у тих, хто живе за 300 м від звалища, вона просто не може бути нормальною», — каже місцева мешканка Влада Орлова, біолог за фахом, викладач вишу.

Село живе в умовах екологічної катастрофи. Воду із свердловини жінка з сім'єю використовують лише для технічних потреба. Для пиття, приготування їжї, миття фруктів та овочів — щотижня замовляють по чотири 20-літрових бутлів з водою.

«У наc немає централізованого водопостачання. На території біля сільради побудували водонапірну вежу, закопали трубу — на тому все й стало. Не дотягли навіть до крайніх хат. Вода у нас технічна, там зашкалює фтор, очисної станції немає», — говорить Влада.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.