Громада на Сумщині на комунальному полі вирощує лаванду

На території Тростянецької громади Сумської області поблизу села Боголюбове другий рік росте лавандове поле. Вирощує його підприємство «Ландшафтний парк Едем» на комунальному полі громади. Понад 500 кущів лаванди висадили восени 2022 року.

Про це ідеться в сюжеті місцевого телеканалу ТРК «Тростянець».

В першу чергу мета лавандової локації  — це відпочинок ветеранів та релаксація місцевих жителів.

«Зараз займаємося вирощуванням лаванди, адже це не такий швидкий процес. Щоб кущ нормально наростив свою форму необхідно три роки», — розповів Артем Бутов, директор парку «Едем». 

За час вирощування біля поля облаштували спеціальний майданчик. За кошти місцевого бюджету було придбано мобільний будинок, обладнаний відеокамерою, сонячними панелями для електропостачання.

«В цьому році ми отримали пасіку від відділу освіти, а коло плантації ми висадили фацелію. Це медонос, тобто вирощуємо натуральну сировину», — додав Артем Бутов.

У подальших планах лаванду хочуть використовувати у косметичних та харчових цілях, а ще виготовлятимуть ефірну олію. Також є плани на початок виробництва крафтової продукції — мед з лаванди. Поле від бур'янів вичищають місцеві працівники комунального підприємства Чисте місто. Тож квіти можна вважати екологічно чистими — гербіциди не застосовуються.  

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.