На Полтавщині підприємець на старому болоті побудував екопарк

Василь Петрович, підприємець, що купив тутешній будинок, найняв екскаваторника, щоб ліквідувати звалище, яке десятиліттями накопичувалося у заростях очерету якраз навпроти його хати. Воно смерділо й було розплідником комарів. Та й просто псувало зовнішній вигляд вулиці Підгірної.

Тепер у Гавронцях, де було звалище, з’явилося чудове місце відпочинку — екопарк з водоймою посередині. 

Пише про це Факти.Україна

Водойма наповнюється чистою джерельною водою, яка витікає на луг. За допомогою сусідів Василь Василик облаштував тут піщаний пляж, поставив фонтан і дерев’яний місточок через потічок.

«Я підключив сусідів, вивезли ми кілька вантажівок усілякого мотлоху: битої цегли, старої черепиці, побутових відходів, і коли добралися до ґрунту, з’явилася вода — там колись була копанка. Стали розчищати її та наткнулися на джерело. Саме у той момент у мене виникла ідея окультурити цю територію»,  — кажн підприємець.

В планах Василя Василика прокласти стежки з дерев’яних кругляків і обладнати оглядовий майданчик он на тому узвишші, де можна буде присісти на лавочку й помилуватися краєвидом. 

Восени під керівництвом пана Василя місцеві мешканці висадили понад три десятки кущів калини, тисячі кущиків барвінку та різних квітів і рослин. Встановили лавки, облаштували колодязь-журавель, спорудили хатку для водоплавної птиці, розвішали на деревах штучні гнізда, синичники та шпаківні, обклали джерело каменем.

Новостворений екопарк одразу ж облюбували як селяни з дачниками, так і люди з навколишніх населених пунктів. У водоймі купаються, на її піщаному березі засмагають. А щовівторка та щочетверга дідусі з онуками можуть навіть порибалити.

«Восени минулого року я запустив сюди двадцять кілограмів малька, в основному червоного декоративного карася. Зараз деякі з них на долоню виросли. Згідно з розробленими мною правилами, дозволяється ловити рибу лише однією вудкою з одним гачком. Зате безкоштовно»,  — розповів чоловік. 

А навкруги поселилися ремези, одуди, куріпки, перепели, трясогузки, чибіси, горихвістки, а також червонокнижні зимородки, вертляві очеретянки, дупелі. Гніздиться пара сірого журавля. Напитися води приходять косулі.

Окрім того, водойма має ще й стратегічне призначення — раптом треба буде заправити пожежну машину, це легко можна зробити. До Ворскли ж немає під’їзду.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.