Майже півтори тисячі декларацій посадовців мають дані про криптовалюту

Понад 1,4 тисячі декларацій чиновників та державних посадовців за 2022 рік містять дані про криптоактиви.

Bitcoin, Ethereum та Tether користуються найбільшим попитом серед українських посадовців. Зокрема у 2022 році один з народних депутатів задекларував 121 біткоїн на понад 195 млн грн, повідомляє Opendatabot.

«1428 декларацій з криптовалютними активами — це майже удвічі більше, аніж у 2021 році, коли крипта фігурувала у 788 деклараціях. У 2021 році найбільшу сумму за біткоїни задекларувала директорка КП «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова — 53 млн грн. За рік першість перейняв заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко. У його власності знаходяться біткоїни в еквіваленті 41 млн грн», — кажуть експерти.

Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік — 121 BTC — задекларував депутат Одеської облради Кузькевич Микита Дмитрович. У гривневому еквіваленті це понад 195 млн грн.

Найбільше криптодоларів або стейблкоїнів за 2021 задекларував заступник начальника департаменту Офіса Генерального прокурора Віталій Бровко — 774,5 тис. Цьому ж посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті — 20 млн грн.

Водночас найбільшу суму за криптодолари/стейблкоїни задекларував директор департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції Максим Кисельов — 25 млн грн.

Від початку повномасштабного вторгнення було тимчасово скасовано обов’язкову перевірку декларацій посадовців. Попри це, сам обов’язок посадовців звітувати про свій майновий стан та зміни в ньому скасовано не було.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.