У Львові працює єдина в Україні монастирська кав'ярня

Своєю кав’ярнею засновник Отець Роман Лагіш хоче відновити ту культуру, яку монастирі вносили протягом багатьох століть в Європі. 

Кав'ярня немає ніякого конфесійного прив’язання. Це місце діалогу та культури. До нас приходять різні люди: і чиновники, і айтішники, і духовні особи.

Про це пише ШоТам.

«Ми відкрили свою кав’ярню в історичному місці Львова, на горі, де знаходиться храм архістратига Михаїла. Це історична частина, в минулих століттях тут були кармеліти — це католицький орден, абатство»,  — каже Отець Роман. 

Отець Роман Лагіш — автор ідеї створення монастирської кав’ярні. Разом з асоціацією Богопосвяченого життя в Україні відкрили «Кармель»  у Львові.  Це спільний проект УГКЦ та РКЦ, що має на меті зруйнувати пересічні стереотипи про монастир. 

«У відкриття кав’ярні ми вклали близько 3 млн грн. Це благодійна допомога від наших закордонних спонсорів, які підтримали нашу ідею і допомогли втілити. Тобто, це грант від церковної організації. Думаємо, що десь за три роки кав’ярня окупиться»,  — каже засновник.

Монастирська кав’ярня «Кармель» відкрита для всіх. Створюючи її, автор проекту мав за мету розвіяти існуючі стереотипи про монастирі і показати, що це не віддалені будівлі, а місце, де служать не тільки Богу, а й людям.

Усі десерти з меню колектив робить сам з натуральних продуктів. Гості полюбляють фірмовий тортик «Карамель», у якому поєднуються  морквяні коржі з горішками, родзинками і ніжним кремом.

«Також у нас є монастирський сирник, класичний шоколадний фондан, а для поціновувачів чогось незвичайного — шпинатний торт з малиною. Все, що потрібно людині, яка захотіла підкріпитись і подивитись на місто з пагорба», — розповів власник кав'ярні.

До того ж, бажаючі можуть поласувати смачними сніданками, а серед позицій у меню є пасти і салати. 

Церковний календар впливає на наше меню. У піст ми впроваджуємо пістні страви, Різдво та Великдень теж не обходяться без традиційних страв.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.