В селі Нижні Вовківці равликова ферма стала локацією для екотуризму

Жителька Хмельницького Альона Шибунько покинула журналістику та разом з чоловіком займається розведенням равликів. У 2020 році придбали ділянку землі в 10 км від Хмельницького — у селі Нижні Вовківці та завдяки гранту відкрили феремрське господарство «Епіравлик».

Про це розповіли на порталі ГУРТ.

«Я хотіла би, щоб у майбутньому село, де знаходиться наша ферма, стало туристичною родзинкою регіону та околиць Хмельниччини. На жаль, наразі, окрім вирощування зерна та обробітку поля, ніякої праці тут немає, тому люди для заробітку мусять їздити в місто», — каже фермерка.

Відкрилася ферма саме під час пандемії COVID-19. Свого роду плюсом у таких обставинах стало те, що в цей період обмеженого дозвілля вдалося оцінити потенціал такого напряму, як екотуризм.

«Я стала фіналісткою конкурсу «Мільйони добрих справ» від Епіцентру. На конкурс треба було подати свою бізнес-ідею — і я обрала проєкт равликової ферми, бо цікавилася цим питанням. Хоча до того ми з чоловіком не те що до равликів, а взагалі до фермерства і праці в полі не мали жодного стосунку: я довгий час працювала журналісткою, а чоловік займався менеджментом», — розповіла Альона Шибунько. 

Ферма «Епіравлик» мріє про власне виробництво — у майбутньому самостійно виготовляти власну заморожену продукцію та створити робочі місця. 

«На території нашої ферми знаходиться старий глиняний будинок, якому вже понад 100 років. На момент придбання ділянки він був у страшенно занедбаному стані, та ми його відреставрували, відновили й створили красиву фотозону», — додає Альона.

У майбутніх планах ферми — поставити спеціальну теплицю, де буде репродукційна кімната — місце для вирощування маленьких равликів, яких розводимо для продажу. Також у цій теплиці проводитиметься навчання для майбутніх равлиководів: як вирощувати равлика, добувати ікру, дбати про мальків. 

Як розповіла сама Альона, у 2022 році вона залишила журналістську діяльність і своє офіційне місце роботи зі стабільною зарплатнею та зосередилася на равликах. Довго вагалася і сумнівалася, чи правильний це вибір, адже йде війна, незрозуміло, чи буде запит на тих равликів.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.