У селі Дітківці реставрують столітню хату

Жителька Тернополя Марія Маладика намагається врятувати від руйнувань хату своєї бабусі в селі Дітківці. Ідею, яка з’явилась п'ять років тому, Марія Маладика втілила у проєкт, який так і назвала «Бабусина хата».

Побудована хата понад 100 років тому і нині потребує капітального ремонту.

Про це розповідає Суспільне.

Жінка зберегла хату в її первинному вигляді. Марія зібрала в окрему колекцію рушників, які вишивали місцеві майстрині. Також зберігає у хаті частину колекції вишитих сорочок, яких у неї — майже сотня.

Серед тих, хто підтримав її ідею з хатою — місцевий житель, студент-історик Сергій Петровський. Він служить у ЗСУ, на час зйомок перебував у відпустці. Чоловік допоміг частково відновити хату ззовні.

«Це — історія краю, нашого села. Як для історика, її відновлення є для мене святим обов’язком. Потрібно, щоб люди розуміли, де вони живуть, яке в них минуле. Ми місили глину, перемішували її з соломою і заліплювали діри, які там були, бо миші дуже сильно проїдали. Таким чином приводили оселю в порядок», — ділиться Сергій.

Доповнює виставку в хаті автентичний український одяг, меблі та посуд кінця 19 - початку 20 століття. Щоб побачити старовинні речі, в Дітківці на екскурсії приїжджають школярі та студенти. Тут безплатно проводить екскурсії.

Як зазначила Марія, треба понад 100 тисяч гривень лише для того, щоб забрати верхній шар глини і побілити, щоб стіна не валилася далі. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.