Під Києвом після окупації продовжує працювати квіткова ферма

Квіткова ферма Villa Verde у селі Колонщина під Києвом, протягом першого місяця великої війни перебувала в окупації. Попри це, після деокупації Київщини господарство відновило роботу.

Зараз його засновниці, Юлія Завальнюк та її донька, теж Юлія, експериментують з асортиментом квітів та будують плани розвитку.
Про це пише Економічна правда.

Від обстрілів господарство сильно постраждало, а технічне приміщення росіяни зруйнували. Ферма втратила твердопаливні котли (систему обігріву), холодильне обладнання та чимало інвентарю.

Ідея бізнесу з вирощування квітів у Завальнюк виникла у 2018 році. 

«Робота на фермі почалася у 2019 році. Тоді у її співзасновниць було 20 соток землі. Нині ферма має 4,5 га ріллі. Зазвичай там працюють пʼять-шість робітників. У період збору врожаю або підготовки ґрунту залучають сезонних працівників», — пише видання.

Матері та доньці довелося вчитися будувати теплицю, робити в ній систему опалення, готувати розчин для квітів, доглядати за ними. 

«Ми перші в Україні почали вирощувати гортензію на зрізання в теплиці. Тоді, у 2019 році, про нас дізналися багато людей», – розповідає Юлія.

У відкритому ґрунті посадили півонію. Перший урожай цих квітів зберуть лише через три роки, протягом яких рослину необхідно поливати, прополювати та обробляти від хвороб. Також на фермі висадили 500 кущів бузку.

До великої війни на фермі вирощували ранункулюс. Згодом в асортименті з’явилися нарциси – нині на території ферми ростуть близько 40 тис цибулин.

Через знищену під час окупації систему обігріву тепличні квіти замерзли. Залишки бізнесу врятували півонія та бузок – флористи купували все, що залишилося на фермі. Завдяки цьому обсяг продажів був на довоєнному рівні.

Зимових квітів на фермі зараз нема, адже в теплицях відсутнє опалення. У грудні-січні ферма піде на канікули, під час яких проведуть технічні роботи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.