На Закарпатті створено маршрут Гуцульських сирних плаїв

Плай — це гірська стежка , отож Гуцульські сирні плаї — це мережа маршрутів гipcькими cтежкaми, кожен з яких веде на полонини, в гості дo гyцyлiв i знaйoмить зi cтoлiтнiми тpaдицiями cиpoвapiння, вiвчapcтвa i cкoтapcтвa в yкpaїнcьких Kapпaтax.

Пишуть про це організатори на офіційній сторінці в Facebook.

Вже цього року до культурно-туристичного маршруту організатори планують залучити щонайменше 13 локацій у Закарпатській та Івано-Франківській областях. А це — полонинські господарства, які є сертифікованими виробниками перших українських сирів з географічним зазначенням — Гуцульської овечої бринзи та Гуцульської коров’ячої бриндзи, сирні дегустаційні зали та Музей гуцульської бринзи в Рахові.

«На створення маршруту нас надихнула співпраця з французькими експертами, котрі працювали в Карпатах над реалізацією Проекту Geographical Indications in Ukraine/Географічні зазначення в Україні. Саме за зразком французької «Дороги сирів Савойї», наша команда розробила український автентичний проект «Гуцульські сирні плаї», — діляться організатори маршруту.

Організатори впевнені. що традиції і побут полонинських господарств — це те, що варто зберегти і популяризувати, адже вони є важливою складовою культурної спадщини України.

«Ідея видалася цікавою не лише нам і от ми отримали підтримку від Український культурний фонд та Державне агентство розвитку туризму України для реалізації проекту»,  — пишуть організатори.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.