У селі Пекарів занепадає панський маєток

Панський маєток у селі Пекарів на Сосниччині зберігся, але нині стоїть покинутою пусткою. Причому дах, вікна, двері, внутрішнє оздоблення – умовні. Між тим, стіни ще міцні, бо зведені з добротної деревини. І якісні дерев’яні колони перед входом збереглися.  

Про це стало відомо з видання ЧеЛайн.

Пекарівський панський маєток — унікальний клаптик місцевої історичної спадщини.

«В панському маєтку в селі Пекарів жила пані, яку по-місцевому називали Гупчихою. Вона мала незлу вдачу, до людей, які жили в селі, ставилася добре та пускала до саду, що ріс біля маєтку», — Сосничанин Андрій Ткач

Пекарський маєток двоповерховий, цікаво, що грубки в ньому були двоповерхові й обкладені гарними кахлями. Гвинтові сходи були, щоправда, нині вони поруйнувалися. У будівлі також особливий підвал. Місцеві розповідають, що навіть коли велика вода підходила до панського маєтку, підвал ніколи не затоплювало. А в дворі з парадного боку росли унікальні дерева, зокрема верба пахуча, якої не так багато в Україні. 

Нещодавно зажеврів вогник, що будівля може отримати друге життя:львів’яни, які начебто займаються збереженням культурно-історичної спадщини, мають намір відродити маєток. Для цього депутати селищної ради навіть змінили статус споруди — із«приміщення школи» на «нежитлову будівлю». 

Скільки років маєтку і кому він належав — місцеві жителі, на жаль, не знають, але хвилюються, що вже через декілька років він може зруйнуватися остаточно.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.